Wat doe jij met je kapotte computer?

Van kapotte computer naar grootformaat camera

Aimée van Vuuren 211
Wat zou jij doen met een computer van twintig jaar geleden? De meeste mensen zouden de laptop willen inleveren om te recyclen en dat is het. Alireza Rostami, een Iraanse fotograaf, dacht daar anders over en had hele andere plannen voor zijn oude en kapotte computer.

Computer uit 1999

In 1999 kocht Rostami zijn eerste computer. Hij kon er aantal jaar mee werken maar gebrekken en vernieuwde technologie zorgde ervoor dat hij de computer voor een nieuwer model wilde vervangen. In zijn gedachte speelde het idee: ‘Waarom verander ik mijn oude computer niet in een apparaat dat werkt?’ Het zou uiteindelijk een camera moeten worden.

Rostami heeft eigenhandig de camera ontworpen en heeft daarbij ook lensfysica moeten leren en wiskundige berekeningen uit moeten voeren. Uiteindelijk maakte de fotograaf met onderdelen van zijn oude computer een grootformaat camera.

Lees ook: een computer of laptop komen voor nabewerking

Grootformaatcamera in handen

De camera is niet alleen een bijzonder leertraject geweest voor de fotograaf, ook wilt Rostami ermee duidelijk maken dat het belangrijk is om oude en kapotte spullen te recyclen en hergebruiken. Hij is ervan overtuigd dat jonge mensen zijn video zullen zien en inzien dat je met een beetje creativiteit iets duurzaams kan maken. Goed voor in de toekomst!

Benieuwd hoe hij de camera eruit ziet? Bekijk de onderstaande video: 

 

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée