Vallen je zonsondergang foto’s tegen? Verbeter ze met deze tips!

Amy Schutte 246
Een mooie zonsondergang kan adembenemend zijn. De keuren, het schouwspel van de natuur… Natuurlijk wil je die pracht vastleggen op de foto. Een foto die eer doet aan het fenomeen, dit zo mogelijk nog mooier maakt. Maar dat lukt niet altijd. Daarom een aantal tips om jouw foto’s van zonsondergangen te verbeteren.

Vertel een verhaal

Huh? Mijn onderwerp is toch de zon, die ondergaat? In veel gevallen is een foto van alleen de zonsondergang eigenlijk een beetje saai. We hebben foto’s hiervan al zo vaak gezien. De rust, geluiden en geuren die je bij het ‘live’ aanschouwen had, heb je niet van een foto dus de kracht van het natuurgeweld moet je in alleen beeld zien vast te leggen. Bedenk een verhaal dat je foto wilt vertellen. Bijvoorbeeld het verhaal van palmbomen die zachtjes zwaaien in de wind, tegen de achtergrond van een zonsondergang. Of het verhaal van de zee die het gevecht aangaat met de rotsen, tijdens een prachtige zonsondergang. Personen kunnen natuurlijk ook onderdeel uitmaken van je verhaal.

Wolken

Wolken kunnen het zicht op de zonsondergang belemmeren. Balen! Of toch niet? Het dramatisch effect dat de reflectie van de kleuren op de wolken brengt, kan juist goede foto’s opleveren. Het wolkendek mag niet helemaal dicht zijn, want dan zie je nog niets. Ideaal is als de zon door een gaatje heen weet te piepen, of de wolken van onderen uitlicht. Wat wolken maken over het algemeen sterkere zonsondergang foto’s dan helemaal geen wolken, maar je hebt het natuurlijk niet in de hand. Weerbericht checken dus.

Kies je locatie van tevoren

In principe is het heel makkelijk uit te vinden hoe laat de zon onder gaat. In plaats van je erdoor te laten overvallen, en misschien niet op een fotografisch ideale locatie te zijn, kun je daarom plannen. Bedenk van tevoren welke plek goede elementen heeft om mooie foto’s te maken, zoals goede onderwerpen op de voorgrond. Zorg dat je daar op tijd bent, om je op te stellen en je instellingen te maken. Je hebt beperkt tijd, want de zon is zo onder, dus zorg dat je er klaar voor bent.

Witbalans

Als je camera op automatische witbalans staat, zal deze waarschijnlijk herkennen dat de foto wat te veel rood en oranje heeft. De camera zal dat vervolgens opheffen. Maar bij zonsopgangen en zonsondergangen wil je die intense kleuren juist behouden. Stel je witbalans handmatig in, of fotografeer in RAW, zodat je de witbalans gemakkelijk aan kunt passen in de nabewerking.

Hooglichten en schaduwen

Het verschil tussen de hooglichten en schaduwen (m.a.w. het contrast) is vaak groot Immers, er is al veel van het licht verloren gegaan, dus de schaduwen op de voorgrond zijn diep en donker. Tegelijkertijd verlicht de zon de hemel, dus daar is de lichtsterkte juist weer groot. Het gevaar is dat delen van de lucht overbelicht worden, of delen van de schaduwen te donker worden. Deze delen bevatten dan geen informatie, en worden wit of zwart in de foto. Door een verloopfilter te gebruiken, kun je dit verschil opheffen. De lucht wordt dan ook iets donkerder gemaakt doordat het donkere deel van de filter daar overheen komt te liggen. Je kunt de camera dan instellen op belichtingsinstellingen die voor de hele foto goed zijn. Je zou de foto ook in HDR kunnen maken, waardoor je door ‘bracketing’ een aantal foto’s maakt vanaf exact hetzelfde punt met verschillende belichtingsinstellingen. Door deze foto’s later samen te voegen, heb je een hoger dynamisch bereik. Dat betekent dat het verschil tussen licht en donker beter in beeld gebracht is.

Ga niet te vroeg weg

Als de zon eenmaal onder is, is het feest vaak nog niet over! Veel mensen pakken hun camera direct in, maar wacht daar nog even mee. De lucht kan nog prachtige kleuren aannemen die de moeite van een foto absoluut waard zijn. Na het gouden uur (net voor zonsondergang en net na zonsopgang) volgt vaak het blauwe uur, wat een heel andere sfeer heeft maar ook prachtig is voor foto’s. Blijf dus nog even plakken, het kan de moeite absoluut waard zijn.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy