Tips voor portretfotografie

Amy Schutte 1482
Er komt een hoop kijken bij portretfotografie. Maar het resultaat zal er ongetwijfeld naar zijn, dus we geven je tips om te gekke portretfoto’s te maken.

Portretfotografie is leuk om te doen, en de meeste mensen in je omgeving zullen blij zijn met een mooie foto. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat het ook mooie portretten zijn. Met deze tips gaat dat zeker lukken.

Stel scherp op de ogen in portretfotografie

De eerste en waarschijnlijk de meest belangrijke tip voor portretfotografie is de volgende: stel scherp op de ogen. Altijd. Ok, sommige fotografen maken een artistieke keuze om ergens anders scherp te stellen, maar dat zou dan een heel bewuste keuze moeten zijn met een goede reden. Maar een goede portretfoto heeft de ogen scherp. Maak je gebruik van een heel kleine scherptediepte en is het gezicht van je model wat gekanteld ten opzichte van de camera, waardoor je niet beide ogen scherp kunt krijgen? Stel dan scherp op het dichtstbijzijnde oog.

Varieer in uitsnede

Wat ‘officieel’ een portretfoto is, is niet altijd duidelijk. Sommigen noemen een foto die niet ruimer is dan de schouders en borst een portretfoto, terwijl anderen iedere foto waarop iemand geposeerd afgebeeld staat een portret noemen. Gaan we van dat laatste uit, dan hebben we meer mogelijkheden. Wanneer je een shoot doet met iemand, kun je variëren in uitsnedes, zodat je een brede keuze hebt. Ga eens heel dichtbij, maar ook verder weg. Wanneer je verder weg gaat, en een ruimere uitsnede kiest, wordt de omgeving belangrijker. Het maakt je foto sterker wanneer de omgeving ‘logisch’ is, een omgeving die iets over de persoon vertelt.

Standpunt in portretfotografie

In portretfotografie is het standpunt van groot belang. Dit kan namelijk de perceptie van je foto bepalen, of eerder van de geportretteerde. Wanneer je een laag standpunt inneemt, kijk de kijker als het ware tegen de geportretteerde op. Staatshoofden worden om die reden vaak vanuit een iets lager standpunt afgebeeld. Andersom, wanneer je een portret maakt vanaf een iets hoger standpunt, kijk je als het ware op de geportretteerde neer. Dat kan goed werken, wanneer iemand omhoog kijkt ben je direct van eventuele onderkinnen af, maar het moet bij je foto passen. Kies bewust en ga bij twijfel voor ooghoogte - ook bij kinderen.

Zorg voor een verhaal in je portret

Je kunt iemand bij een raam of studiolamp neerzetten en een foto maken van zijn of haar gezicht: een portret. Maar een portret dat iets vertelt over die persoon, of waar emotie in zit, kan veel sterker zijn. Bouw je portret daarom goed op, en denk na over wat er in de foto te zien is. In dit soort foto’s kun je je creativiteit kwijt, en kun je je onderscheiden als fotograaf. Ga dus niet altijd voor de makkelijkste oplossing.

Portretfotografie is leuk en hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Neem de tijd en doe je best!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy