Tips om uilen te fotograferen

Amy Schutte 526
Mede-generatiegenoten zullen zich hier wellicht in herkennen, maar al sinds de fabeltjeskrant op tv was en Meneer de Uil elke avond de magische zin ‘en nu oogjes dicht, en snaveltjes toe’ uitsprak, heb ik een enorme fascinatie voor uilen.

Juist ook wanneer je meer weet van deze nachtelijke roofvogels (en weet dat ze niet echt blauw zijn. Of kunnen praten) zijn ze interessant. Ze spreken tot de verbeelding met hun herkenbare roep, 380 graden visie en nachtelijke escapades.

Als fotograaf wil je hetgeen dat je fascineert natuurlijk graag fotograferen. Maar hoe? ‘The Owl Man’, Steve Large, is een gepassioneerd vogelaar en fotograaf. Hij neemt ons mee om uilen te fotograferen.

 

Zoals Large zegt, het is net als met een goede kok. Je kunt de recepten stap voor stap volgen uit een boek, of proeven wat er nog nodig is om het gerecht lekker te maken. Zo maakt hij ook zijn camera instellingen: instinctief.

Makkelijker gezegd dan gedaan, want er komt nogal wat bij kijken, bij het fotograferen van uilen. Gelukkig hebben veel natuurorganisaties webcams staan op nesten. Zo weet je ongeveer in welk gebied de dieren zich regelmatig zullen bevinden. De meeste uilensoorten zijn nachtdieren, dus rond zonsondergang is je beste kans op een foto. Verder kun je wilde dieren helaas niet regisseren dus is het vooral een kwestie van geduld!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy