4 tips voor je eerste betaalde klus

Redactie 1280
Beginnen als een professionele fotograaf is een hele klus. Het is een enorme stap om van fotograferen voor de lol naar betaald worden voor een foto (of foto's) te gaan. Hier vier tips om je door je eerste betaalde opdracht heen te helpen.

Het kan spannend zijn om te beginnen met betaald fotograferen. Onderstaande tips helpen om je eerste betaalde klus door te komen. 

Je eerste betaalde klus: begin klein

Kies iets waarvan je weet dat je het kan. Betaald worden geeft al voldoende druk. Probeer dus niet iets te doen wat je nooit eerder hebt gedaan; je krijgt daar later echt nog wel de kans voor. Een opdracht uitvoeren waarvoor je geld krijgt, is moeilijk, dus leg de lat niet te hoog voor jezelf. 

Vraag minder dan de klus waard is

Wanneer je niet al te veel geld vraagt voor je eerste betaalde klus, levert het vaak meer op. Misschien is de klant zelfs zo tevreden dat hij je meer wil betalen. Op langere termijn kan je dit natuurlijk niet volhouden, maar onderschat nooit de druk die geld kan toevoegen aan het nemen van een foto. Door ervoor te zorgen dat je prijs laag is, weet je dat de klant meer dan tevreden is voorafgaand aan de shoot, en hierdoor zal je in een sterke positie komen te staan.

Wees bij je eerste betaalde klus duidelijk over het werk dat je levert

Omdat het je eerste betaalde klus is, is de kans groot dat de verwachtingen van de klant en van jouzelf totaal anders zijn. Zorg ervoor dat je van tevoren alles op papier hebt staan en duidelijk bent over het werk dat je levert.

Lees ook: Beïnvloedt het tijdstip je foto?

Probeer het niet mooier te maken dan het is

Als je net begint, wil je graag dat alles perfect gaat. Maar dat is het meestal niet en dat is ook helemaal niet erg. Zorg dat voor je eerste betaalde klus zowel jouw verwachtingen als die van de klant niet al te hoog zijn.

De fotografische behoeften van de meeste mensen zijn vrij eenvoudig. Veel nieuwe fotografen maken dingen te gecompliceerd en doen hun uiterste best om iets verbazingwekkends en origineels te produceren. Dit is totaal niet nodig. Als je gewoon goede foto’s maakt is de klant waarschijnlijk meer dan tevreden.

Onthoud altijd dat fouten maken menselijk is en je waarschijnlijk altijd degene in de kamer/studio bent, die het meeste verstand van fotografie heeft.

Succes met jouw eerste betaalde klus!

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie