Tips: je allereerste professionele fotoshoot!

Tips: je allereerste professionele fotoshoot!

Liesbeth Wesdijk 482
Voor alles is een eerste keer, dus ook voor je eerste professionele fotoshoot. Met deze tips ga je er fluitend doorheen!

Boven je macht

Neem geen opdrachten aan die (nog) boven je macht liggen. Wees reƫel over je eigen capaciteiten. Dat voorkomt teleurstellingen bij je opdrachtgever en bij jezelf. Het klinkt misschien als een mooie kans om een moeilijke opdracht te doen voor een leuke som geld, maar het legt ook heel veel druk op jezelf. En hoe ga je het oplossen wanneer de foto's niet naar verwachting zijn?

Reserve

Zorg dat je van al je apparatuur een reserve exemplaar hebt. Dus een reserve-batterij en memorycard. Maar ook een extra body en objectief. Het geeft jezelf ook meer rust dat je weet dat wanneer er iets niet werkt, je altijd een back-up hebt.

Hulp

Het is altijd prettig om een extra stel handen mee te nemen in de vorm van een assistent. Ook als je niemand verder nodig hebt om je te helpen geeft het je morele steun.

Voorbereiding

Wacht niet tot de avond voor de shoot om al je apparatuur te controleren. Zul je net zien dat je batterij leeg is en je oplader stuk! Probeer een paar dagen voor de fotoshoot alles uit: werkt alles, heb je genoeg ruimte op je harddisc of usb, is alles opgeladen? Dat geeft je de tijd om iets te vervangen of te repareren als dat nodig is.

Testen

Zorg dat je voor je eerste shoot alles een aantal keren getest hebt. Hoe je je verlichting wilt gebruiken, wat voor soort poses aantrekkelijk zijn, hoe je de foto's wilt nabewerken etc. Er is vast wel een vriend(in) te vinden die je hierbij wil helpen als model.

Wees zelfverzekerd, maar niet arrogant tijdens je eerste echte fotoshoot. Vraag om hulp en advies als je dat nodig hebt en blijf niet doormodderen als een bepaalde pose b.v. niet werkt. Uiteindelijk willen jij en je klant hetzelfde resultaat: prachtige foto's!

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth