Tips: fotograferen bij zakelijke evenementen

Tips: fotograferen bij zakelijke evenementen

Liesbeth Wesdijk 465
Het is niet de meest glamoureuze kant van de fotografie: fotograferen tijden speciale evenementen zoals b.v. een beurs, vergadering, jubileum of ander zakelijk evenement. Maar als je er voor gevraagd wordt, moet je natuurlijk wel beslagen ten ijs komen. Daarom hier de volgende 5 tips!

1) Kleed je alsof je er thuishoort

Meestal kun je als fotograaf wel in je spijkerbroek en t-shirt aan het werk, maar soms zijn er gelegenheden waarin dat minder gepast is. Als je een speciale gebeurtenis fotografeert, is het beter om op te gaan in de menigte. Dit betekent niet dat je strak in het pak moet, hetzij voor de mannen een colbert met stropdas of voor de dames een mantelpakje. Maar een nette broek en blouse is dan toch wel een vereiste. Als het een echt chique gebeurtenis is, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen: de stropdas of het jasje kun je altijd uittrekken.

2) Maak ook vooraf opnames

Het lijkt misschien een bijzaak, maar maak voordat het evenement begint alvast (detail) opnames van de ruimte waar de gebeurtenis plaats gaat vinden. De organisator van het evenement zal het zeker waarderen en waarschijnlijk de foto’s goed kunnen gebruiken voor het geval ze weer zo’n evenement hebben.

3) Maak niet te veel, maar ook niet te weinig foto’s

Richt je camera vooral op het punt waar de actie plaatsvindt, het podium of de spreekstoel bijvoorbeeld. Blijf niet lukraak het publiek op de plaat zetten. Wat sfeerfoto’s van de mensen is prima, maar je loopt dan het gevaar vaak dezelfde mensen op de foto te zetten en niet iedereen is daarvan gediend. Probeer het liefst niet te flitsen, zet dus eventueel je ISO wat hoger.

4) Wees snel

Het publiek is er vanwege het evenement en niet om de hele avond voor jou te poseren. Wees dus snel en onopvallend. Gebruik een telelens om foto’s van het podium te maken, het publiek zit er niet op te wachten om jou de hele tijd in beeld te zien. Als je je moet verplaatsen, probeer dan laag te blijven en doe het snel en stil.

5) Lever snel af en selecteer streng

Ook al heb je nog zo behoudend mogelijk gefotografeerd, je hebt altijd ‘te veel’ opnames. Selecteer dus heel streng je bestanden. Als er een VIP aanwezig was, kun je daar meerdere opnames van behouden, maar verder is één opname per groep aanwezigen voldoende. Je klant heeft alleen het neusje van de zalm nodig. Als je klaar bent met het bewerken van de bestanden, lever die dan zo snel mogelijk op de afgesproken manier aan je klant.

Zoals gezegd, evenementenfotografie is niet het meest inspirerend. Maar het is een leuke manier om wat te verdienen en als je met deze tips in je achterhoofd werkt, word je zeker meer gevraagd.
 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth