Landschappen zijn ook mooi in de avond

Tip: Fotografeer landschappen in de avond

Senta Bemelman 941
In de avond is het leven totaal anders dan overdag. De stad komt tot leven met felle lichten, wanneer de zon ondergaat. Maar kies er ook eens voor om een plek met weinig licht in beeld te brengen, zoals een mooi landschap bij maanlicht.

Landschappen overdag fotograferen levert mooie resultaten op van de vaak kleurrijke natuur. Maar ook in de avonduren is landschapsfotografie ontzettend tof! Vergeet je statief echter niet, je hebt namelijk een lange sluitertijd nodig omdat er weinig licht is. Fotografeer ook met een groter diafragma, wanneer geen duidelijke lichtsporen te bekennen zijn.

Zwart-wit

Omdat de kleuren van het landschap toch minder spectaculair zijn dan in het licht, wordt de belichting ook belangrijker. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de foto zwart-wit te maken om de volledige aandacht op de lichtval te vestigen.

Sterren

Omdat de kleuren van het landschap zelf minder opvallen, is het een goede overweging om de mooie sterrenhemel wel gekleurd in beeld te brengen. De paarse puntjes doen de lucht opleven en maken jouw landschapsfoto spectaculair.

Lichtvervuiling

Wanneer je redelijk dichtbij een stad fotografeert, is er kans op lichtvervuiling. Dit is een lichte gloed die de belichting enigszins vertekent in de foto. Lichtvervuiling is het resultaat van het grootschalig gebruik van kunstmatig licht door stadsbewoners.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta