Studio opzetten: Hoeveel flitsers heb je nodig?

Studio opzetten: Hoeveel flitsers heb je nodig?

Fokelien Broekstra 960
Veel fotografen die hun studio in gaan richten kopen een set. Hier zitten vaak twee studioflitsers, lampstatieven en handige softbox en een flitsparaplu. Maar wist jij dat je dit in het begin niet gelijk allemaal nodig hebt?

Goedkoper

Het is logisch dat mensen in één keer een volledige set kopen. Een volledige set is vaak goedkoper dan wanneer je alle onderdelen los moet kopen. Het voordeel is dat er vaak een tas om het materiaal heen zit, waardoor je het ook makkelijk mee kunt nemen naar een locatie

Één lamp

Wij raden je aan om eerst met één lamp te gaan werken in de studio. Hierdoor leer je de kracht van deze lamp kennen en kun je precies zien wat voor resultaat je krijgt. Je kunt er beter voor kiezen om licht te weerkaatsen met reflectieschermen.

Lichten proberen

Probeer je flitser eens uit: Maak eens een foto te maken met de flitser alleen. Na deze foto maak je dezelfde foto met een lichtvervormer ervoor. Bekijk waar de schaduwen zitten en positioneer vervolgens aan die kant een reflectiescherm. Je zult merken dat je hierdoor verschillende belichtingen krijgt en een groot verschil tussen hard, zacht en de verspreiding van het licht. Door veel te proberen leer je ook jou eigen stijl kennen.

Pak pas je tweede flitser op het moment dat je de eerste volledig onder controle hebt. Pas dan kan een tweede lichtbron een aanvulling zijn voor je foto's. Bouw op deze manier langzaam je lampenset uit. 
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien