Student- en jeugdcompetitie van de Sony World Photography Awards 2021: shortlists aangekondigd

Redactie 211
De World Photography Organization heeft de fotografen bekend gemaakt op de shortlist van de student- en jeugdcompetities van de Sony World Photography Awards 2021. Winnaars van Student Photography of the Year en Youth Photographer of the Year worden op 15 april bekendgemaakt via de online kanalen van de World Photography Organisation.

Studentcompetitie shortlist van de Sony World Photography Awards 2021

De shortlist voor studenten bevat het werk van 10 studenten van toonaangevende instellingen voor hoger onderwijs van over de hele wereld. Studenten werden uitgedaagd om een reeks van vijf tot tien afbeeldingen in te dienen, gebaseerd op twee verschillende instructies. De eerste instructie betrof ‘bouwen aan een betere toekomst’ waarbij de studenten werd gevraagd verhalen te vertellen van degenen die werken aan een betere toekomst voor iedereen, in de context van een uitdagend 2020. Het werk van de tien geselecteerde studenten gaat over belangrijke hedendaagse kwesties en benadrukt de inspanningen van individuen en organisaties van over de hele wereld.

Milieubewustzijn staat centraal in verschillende projecten, zoals Border van Matías Alejandro Acuña (Argentinië, Motivarte) die het werk van parkwachters in het natuurreservaat Punta Bermeja in Argentinië afbeeldt; Bàt-ti-to van Irene Facoetti (Italië, Cfp Bauer) bevat een reeks zwart-witfoto's waarin röntgenfoto's en medische gegevens worden gecombineerd van gewonde vogels die zijn behandeld in het CRAS WWF Valpredina revalidatiecentrum; Home van Tayla Nebesky (VS, Universiteit van West-Engeland) kijkt naar de inspanningen van haar ouders om zelfvoorzienend te zijn op hun boederij in Californië; and Faces: Building a Better Future door Matias Garcia Paez (Ecuador, Ravensbourne Universiteit London) presenteert interieurs en portretten van leden van een bouwteam dat werkt aan het huis van de lokale architect David Vasconez die gespecialiseerd is in duurzaam bouwen.

Sociaal en politiek activisme wordt gepresenteerd in series, waaronder My Local Leaders van Coenraad Heinz Torlage (Zuid-Afrika, academie voor design en fotografie) met portretten van filantropische figuren wiens gevarieerde bijdragen een aanzienlijke impact hadden op hun landelijke gemeenschap van Dundee in Kwazulu-Natal; Engelhanden (Angel Hands) door Claudia Mauderer, (Zuid-Afrika, Stellenbosch academie) kijkt naar het werk van Sprouting Minds, een non-profitorganisatie in het Fisantekraal-gebied, die zich richt op het verstrekken van maaltijden aan schoolkinderen en onderwijs over duurzaamheid van voedsel door middel van gesprekken en teelt initiatieven; Hope in Nepal, met steun van The Leprosy Mission door Hannah Davey (Nieuw-Zeeland, Elam School of Fine Arts) documenteert het werk van The Leprosy Mission (TLM) in het dorp Tikabhairab, dat het Anandaban Hospital en lokale groepen financiert die in de gemeenschap werken.

Gosha Bergal (Russische Federatie, Rodchenko kunstschool) toont protesten voor eerlijke verkiezingen voor het regionale parlement in de stad Moskou, terwijl Thomas Hengge (VS, universiteit van New York ) Black Lives Matter-demonstraties in New York stad volgt na de dood van George Floyd. Cultureel behoud staat centraal in de serie Inheritor van Yanan Li (vasteland van China, universiteit van technologie), die de geest van de Chinese opera weergeeft, een aloude traditie, die worstelt om de relevantie ervan te behouden in een tijdperk van technologie en nieuwe media.

Deze tien studenten zijn nu door naar de tweede fase van de wedstrijd en worden elk beloond met digitale beeldapparatuur van Sony om hun tweede opdracht Our Time te voltooien. De instructie daagt studenten uit om een serie afbeeldingen te maken die onderzoekt hoe zij en hun tijdgenoten de wereld zien en hoe ze deze hopen te veranderen. Student Photographer of the Year wordt op 15 april 2021 bekendgemaakt en ontvangt voor hun instelling €30.000 aan digitale beeldapparatuur van Sony.

De shortlist voor studenten van dit jaar werd beoordeeld door Kate Simpson, assistent-editor, Aesthetica Magazine.

 Studentcompetitie 2021 shortlist 

 • Gosha Bergal, Russian Federation - Rodchenko Art School 
 • Coenraad Heinz Torlage, South Africa - Stellenbosch Academy of Design and Photography  
 • Claudia Mauderer, South Africa - Stellenbosch Academy of Design and Photography  
 • Yanan Li, China Mainland - University of Science and Technology of China  
 • Matías Alejandro Acuña, Argentina - Motivarte  
 • Thomas Hengge, USA - New York University  
 • Irene Facoetti, Italy - Cfp Bauer  
 • Tayla Nebesky, USA - University of the West of England  
 • Hannah Davey, New Zealand - Elam School of Fine Arts  
 • Matias Garcia Paez, Ecuador - Ravensbourne University London   

Jeugdcompetitie shortlist van de Sony World Photography Awards 2021

De shortlist van de jeugdcompetitie bestaat uit zes categoriewinnaars die elk focussen op een ander maandelijks thema van juli tot december 2020.

Op de foto van Pubarun Basu (India, 19 jaar, ‘compositie en design’, juli 2020) worden de schaduwen van parallelle leuningen geprojecteerd op gordijnen in het huis van de fotograaf, waardoor de illusie ontstaat van balken van een kooi. Van achter de gordijnen probeert een paar handen door te breken, wat een gevoel van beknelling overbrengt dat zo velen over de hele wereld het afgelopen jaar hebben gedeeld. Tianyang Wang (vasteland van China, 18 jaar, ‘cultuur’, augustus 2020) zwart-witportret toont een lokale Tibetaanse man in zijn huis. Emil Holthausen (Duitsland, 18 jaar, ‘natuurlijke wereld en dieren in het wild’, september 2020) presenteert een treffend beeld van een vos die in de sneeuw zit terwijl Ram Kaushalyan's (India, 18 jaar, straatleven, oktober 2020) foto van een jonge jongen de levendigheid en energie van de plaatselijke straatbeurs vangt waar het werd gemaakt. Connor Lothians (VK, 18 jaar, mensen, november 2020) abstracte afbeelding van een model dat optreedt in een studio is het resultaat van zijn experimenten met kleur en beweging. De samenwerking van Zak Elley (VK, 19 jaar, ‘laat ons jouw wereld zien’, december 2020) met visagiste Rebecca Ross presenteert het onderwerp van de foto in een volledig gezicht van make-up op basis van het TikTok-logokleurenschema. Het portret geeft commentaar op de immense populariteit van het platform, naast de gevaren die op de loer liggen van de sociale media-sferen die vandaag de dag merkbaar zijn.

Youth Photographer of the Year wordt voorgezeten door Gastón Deleau, directeur, FOLA, Buenos Aires, Argentinië. De winnaar ontvangt een reeks digitale beeldapparatuur van Sony om hun visie te koesteren.

Jeugdcompetitie 2021 shortlist 

 • Compositie en design: Pubarun Basu, India 
 • Cultuur: Tianyang Wang, China  
 • Natuurlijke wereld en dieren in het wild: Emil Holthausen, Duitsland  
 • Straatleven: Ram Kaushalyan, India  
 • Mensen: Connor Lothian, Verenigd Koninkrijk 
 • Laat ons jouw wereld zien: Zak Elley, Verenigd Koninkrijk   
afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie