Straatfotografie: naar de markt

Amy Schutte 221
De markt is een leuke plek om met je camera naartoe te gaan. Het is kleurrijk, spullen liggen vaak in nette patronen georganiseerd en er zijn veel mensen.

Ook in het buitenland, waar je exotische producten tegen kan komen, is de markt een toffe plek om een kijkje te nemen. Je komt hier mensen van alle diverse pluimage tegen en het kan een schat aan prachtige foto’s opleveren. Daarom wat tips.

Vraag toestemming

Of je officieel toestemming moet vragen, is afhankelijk van hoe herkenbaar mensen in je foto zijn, en of het een portret wordt of niet. Bovendien is het per land verschillend. Maar of het volgens de wet moet, en of het wel zo zou moeten, zijn twee verschillende dingen. Natuurlijk heb je soms de mogelijkheid om een mooie candid foto te maken van iemand met een karakteristiek uiterlijk, en dat kun je best doen. Maar om zomaar een camera op iemand te richten en te gaan fotograferen is niet beleefd. Het kan die persoon ongemakkelijk maken en het tast zijn of haar recht op privacy aan. Ook in het buitenland. Bovendien, wat is er mis mee om het te vragen? Het ergste wat er kan gebeuren is dat je ‘nee’ te horen krijgt, en dan kijk je verder. Spreek je de taal niet? Dan is je camera omhoog houden met een vragende blik vaak al voldoende.

Neem mensen op in je markt foto

Producten op de markt en de manier waarop ze uitgestald liggen kunnen erg interessant zijn voor een foto. Maar maak het levendig door mensen in je compositie op te nemen. Of dat nu de verkoper is, of voorbijgangers maakt niet uit. Zo vertelt de foto nog meer over de plek waar je bent.

Doe huiswerk

Bereid je bezoek aan de markt goed voor. Van welke kant komt de zon? Staan daar hoge gebouwen voor? En hoeveel ruimte heb je eigenlijk, misschien staan de marktstalletjes wel heel dicht op elkaar. Kijk of je de locatie al eens kunt bezoeken voordat de markt opgebouwd wordt. Maar, ook als dit niet lukt (bijvoorbeeld omdat je op reis bent) kun je je ook voorbereiden door reisgidsen te lezen en op internet te zoeken.

Zorg dat je je apparatuur kent

Die voorbereiding is deels zo belangrijk omdat markten op nummer 1 staan van werkplekken voor zakkenrollers. Een tas met al je dure apparatuur meenemen is dus geen goed idee. Kies van tevoren wat je meeneemt en zorg dat je je camera en objectief goed onder de knie hebt. Dingen gebeuren snel, dus je moet snel reageren en klaarstaan. Bovendien trek je misschien ongewenste aandacht als je te lang met je camera in de weer bent.

Indoor markt

Niet alle markten zijn in de open lucht. Dat betekent dat je nogal eens te maken kunt krijgen met slechte lichtomstandigheden. Wees in dat geval niet bang om je ISO een stuk omhoog te zetten. Je wil immers scherpe foto’s, dus een lange sluitertijd is geen optie. Natuurlijk kan er op een gegeven moment ruis ontstaan, maar dat kun je in de nabewerking wat verbeteren. Bovendien is deze vorm van straatfotografie er één waar wat ruis vaak prima bij past.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy