Sony DSC-HX99 en de Sony DSC-HX95

Sony kondigt twee nieuwe camera's aan in populaire Cyber-shot-serie

Remco Stunnenberg 485
Sony kondigt vandaag twee nieuwe camera's aan in de populaire Cyber-shot-serie, de DSC-HX99 en de DSC-HX95. Deze compacte modellen beschikken over een zoombereik van 24mm uitgezoomd tot aan 720mm ingezoomd.

Naast 4K-filmopnamen zonder pixelbinning zijn de nieuwe camera’s voorzien van een krachtige BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor en een front-end LSI. Dit maakt continu fotograferen mogelijk met een snelheid tot 10 fps met een bufferlimiet tot 140 afbeeldingen.

Beide camera’s hebben volgens Sony een snelle autofocustijd van 0,09 seconden en zijn uitgerust met Eye tracking. Tevens is bij de HX99 een lcd-scherm met Touch Focus en Touch Pad AF geïntegreerd. Deze modellen hebben de optie om locatiegegevens via Bluetooth op te halen. Naast reguliere formaten kan met beide camera's ook in RAW gefotografeerd worden.

Het zoombereik van zowel de HX99 als de HX95 is ideaal voor reisfotografie en het vastleggen van objecten ver weg. Beeldstabilisatie wordt gecontroleerd door Optical SteadyShot. Dit is volgens Sony zeer effectief voor het compenseren van onscherpte veroorzaakt door camerabewegingen. Dit komt vaak voor bij het fotograferen zonder statief of ver ingezoomd. De modellen beschikken tevens over een Zoom Assist-functie. Via deze functie kan worden ingezoomd terwijl het object automatisch de focus behoudt. Daardoor blijven beelden scherp ongeacht in- of uitzoomen.

Verwerkingskracht

De HX99 en HX95 zijn geschikt voor 4K (QFHD 3840 x 2160) videoproductie. Details worden optimaal verwerkt en vervormingen verminderd, zo claimt Sony. In de 4K-modus maken de camera’s gebruik van volledige pixeluitlezing zonder pixelbinning. De camera’s kunnen video's in slowmotion opnemen in 120 fps.

De Cyber-shots zijn volgens Sony in staat om snel bewegende objecten altijd scherp vast te leggen. Dit danken de camera's aan een Fast Intelligent AF-snelheid van slechts 0,09 seconden, een verbeterde BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor en front-end LSI.

Continu fotograferen kan met een hoge snelheid tot 10 fps en een bufferlimiet tot 155 afbeeldingen. Voor scherpe portretten maken de nieuwe modellen gebruik van dezelfde Eye AF-technologie als de α-serie. Voor fotografen die graag foto's met beeldbewerkingssoftware bewerken kan in RAW gefotografeerd worden. Ook bij weinig licht is fotografen mogelijk dankzij een maximum ISO van 6400.

Bediening

De HX99 is eenvoudig te bedienen via het nieuwe touch-screen. Dit scherm kan tevens ingezet worden om het gewenste focuspunten aan te geven zodat de fotograaf direct het object kan vastleggen. Tegelijkertijd is ook een touchpad functie toegevoegd voor het soepel verleggen van het focuspunt. Voor meer controle over de instellingen kan de bedieningsring van de HX99 geconfigureerd worden met functies als handmatige focus en stapsgewijs zoomen. Daarnaast kan via het menu van de camera gepersonaliseerd worden om een individueel menu te creëren.

Dankzij het 180 graden kantelbare lcd-scherm is het eenvoudig om selfies, groepsfoto’s of vlogs te maken. De autofocus functies van deze camera’s garanderen dat de beelden scherp blijven op het object. Dit is vooral prettig bij het maken van vlogs aangezien de camera focust op het gezicht in plaats van objecten in de achtergrond. Tevens is de camera aan te sturen vanaf een smartphone of tablet dankzij de gratis PlayMemories Mobile-app.

Speciaal voor vloggers heeft Sony de VCT-SGR1 handgreep geïntroduceerd. Deze accessoire biedt eenvoudige bediening en opnamen vanuit verschillende hoeken. Dit is ideaal voor foto- en videoproducties, vloggen, reisfotografie en zelfportretten. De VCT-SGR1 is een verticale handgreep die via een Multi/Micro USB-aansluiting kan worden bevestigd aan zowel de HX95 als de HX99.

De compacte handgreep kan 70 graden omhoog en 100 graden omlaag worden gedraaid om beelden vanuit verschillende perspectieven vast te leggen. De VCT-SGR1 is voorzien van een aantal knoppen aan de bovenzijde: de sluiter, de start en- stop-opnameknop en de zoom. Dit zorgt voor een eenvoudige bediening voor zowel links- als rechtshandige gebruikers. Tevens kan de onderzijde van de handgreep worden uitgeklapt en als statief worden gebruikt. Dit maakt de handgreep een ideaal hulpmiddel voor groepsfoto's of nachtfotografie.

De Sony Cyber-shot HX95 en HX99 zijn vanaf oktober 2018 in de Benelux verkrijgbaar. De HX95 is beschikbaar voor €500, de de HX99 voor €520. De VCT-SGR1-handgreep is verkrijgbaar voor circa €120,-

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco