Slimme fotografietips

Slimme fotografietips

Redactie digifoto Starter 1335

Als beginnend fotograaf kan het demotiverend zijn als je niet snel genoeg verbetering ziet in je foto’s. Maar geef niet op. Door meer te oefenen en tips van anderen te verslinden worden je beelden beter. Echt waar! Zo kunnen onderstaande tips je helpen om met weinig moeite snel een beter resultaat te krijgen.

De regel van derden

Niet alleen binnen Fotografie, maar ook binnen de beeldende kunst wordt de regel van derden al jaren toegepast. Deze regel houdt in dat horizontaal en verticaal het beeld in drieën wordt gesplitst. Onderdelen van het beeld moeten op de lijnen tussen de vlakken vallen, dus op een derde van het beeld, op die manier dwaalt de blik van de kijker over het beeld langs alle elementen. Je kunt bijvoorbeeld de horizon hoger of lager plaatsen zodat deze op een derde van je beeld valt, of je onderwerp niet in het midden, maar rechts of links hiervan plaatsen.

landschap

Hou je camera stil

Voor fotografen die op een stevig statief fotograferen is dit vaak geen probleem, maar uit de hand -en zeker onder slechte lichtomstandigheden- kunnen je beelden bewogen uitvallen. Om beweging in je foto’s te voorkomen, is het belangrijk je camera goed vast te houden: één hand om de body van je camera en één hand om de lens. Verder is het belangrijk je camera dicht bij je lichaam te houden voor extra stevigheid, fotografeer daarom door de zoeker en gebruik niet de “live view” functie op de camera waarbij je deze verder van je af moet houden om je beeld te kunnen zien. Daarnaast kun je proberen je camera of je elleboog te laten leunen op een voorwerp in de buurt zoals een tafel of een muurtje om je nog meer stevigheid te bieden. Mocht je dit alles geprobeerd hebben en nog steeds met bewogen beeld thuis komen, controleer dan je sluitertijd. Uit de hand fotograferen werkt het best met een sluitertijd hoger dan 1/100. Bij een telelens ligt dit getal nog hoger. Dit kun je oplossen door een hogere ISO waarde of een groter diafragma in te stellen.

De belichtingsdriehoek

In je instellingen zijn de drie belangrijkste functies het diafragma, de ISO-waarde en de sluitertijd. Hoewel ze allemaal op een eigen manier je beeld veranderen bepalen ze als gedeelde factor de belichting van je foto. Om manueel te fotograferen, is het belangrijk dat je dit verband in de gaten houdt, wanneer je een snellere sluitertijd kiest moet je je diafragma groter maken of een hogere ISO-waarde kiezen om dezelfde belichting te behouden.

Diepte

Wanneer je bijvoorbeeld landschappen fotografeert is het van belang om de grootte hiervan over te laten komen in je foto’s. Dit kun je doen door een voorwerp of een persoon op de voorgrond te zetten. Je kunt er in dit geval voor kiezen om óf de voorgrond óf de achtergrond scherp te maken wanneer je uit de hand fotografeert. In dat geval kies je een laag diafragma getal (en dus een groter diafragma) zodat de lens meer licht doorlaat en je een korte sluitertijd kunt gebruiken. Wanneer je vanaf een statief fotografeert kun je ook een hoog diafragmagetal gebruiken, de lens laat hierbij minder licht door, maar je scherptediepte wordt juist groter waardoor voor- en achtergrond scherp blijven. Hierbij moet je echter wel voor een langere sluitertijd kiezen om geen onderbelicht beeld te krijgen.

Berglandschap

Achtergrond

Wanneer je hoofdonderwerp op de voorgrond licht is het belangrijk om niet een te drukke achtergrond te kiezen. Bij een portret kan iemand volledig worden afgeleid van het gezicht door een drukke achtergrond. Probeer daarom om zo min mogelijk elementen in beeld te zetten en kies voor een rustige achtergrond. Je kunt je model meenemen naar een wit muurtje iets verderop, maar je kunt ook kiezen voor een groot diafragma zodat alle details in de achtergrond vervagen.

Flits

Voor veel beginnende fotografen lijkt de ingebouwde flits op de camera een uitkomst bij weinig licht, toch moet je hier mee oppassen. Vooral bij portretten in een locatie kan de harde flits onnatuurlijk overkomen. Om toch een goed belicht beeld te krijgen kun je terugvallen op de belichtingsdriehoek. De eerste stappen die je kunt zetten zijn het verhogen van de ISO-waarde en kiezen voor het grootst mogelijke diafragma. Mocht dit nog niet genoeg zijn, dan is de laatste optie om ook de sluitertijd hoger te zetten, dit is echter alleen aan te raden wanneer je een stilstaand onderwerp vanaf een statief fotografeert.

Nachtportret

Blijven leren

Als laatst nog een controversiële tip; hoewel veel mensen het idee hebben dat duurdere apparatuur automatisch betere foto’s oplevert dan goedkopere apparatuur is dit niet per sé waar. De kwaliteit van de foto’s wordt voor het grootste deel bepaald door degene achter de camera. Blijf daarom altijd investeren in het leren over fotografie, dit kan door zelfstudie boeken te kopen of door een cursus te volgen. Pas wanneer je genoeg zelfvertrouwen hebt achter de camera is het slim om in een betere lens en body te investeren.

Meer lezen over de belichtingsdriehoek? Lees ook:

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie