Sequentie met dubbele belichting

Amy Schutte 1300
Dubbele belichting is een techniek die je in de camera kunt toepassen, of in de nabewerking. Het is eigenlijk een techniek waarbij je meerdere foto’s ‘over elkaar heen legt’.

Dubbele belichting is een hele leuke techniek waarmee je creatieve foto’s kunt creëren. Twee verschillende foto’s worden met elkaar gecombineerd, waardoor een gaaf resultaat ontstaat. Dat kan volkomen abstract zijn, maar het kan ook een verhaal vertellen. Je kunt dit bijvoorbeeld in Photoshop doen, maar we gaan er hier vanuit dat we direct in de camera aan het werk gaan.

Dubbele belichting of double exposure

Dubbele belichting, of double exposure in het Engels, wil eigenlijk zeggen dat je de film (rolletje in je analoge camera) twee keer (double) belicht (exposure). Dit kon vroeger wanneer je het rolletje niet doordraaide. Het is begonnen als een ongelukje, maar is nu een populaire manier om creatief aan de slag te gaan met fotografie.

Hoe maak je een foto met dubbele belichting

Je kunt in de meeste camera’s dubbele belichting maken. Maar niet in alle. Zoek in je handleiding op of jouw camera deze functie ondersteund. Waar de instelling zit is per merk verschillend. Ook kan het aantal foto’s dat je kunt samenvoegen variëren, soms tot wel 10 beelden. Een belangrijke instelling die je moet maken, is de multi-exposure control, de manier van overvloeien. Bij ‘average’ wordt aan alle foto’s evenveel prioriteit gegeven. Bij ‘bright’ krijgt de meest heldere foto prioriteit. Ze behouden hun belichting, zelfs als ze gecombineerd worden met een donkere foto. ‘Dark’ doet precies het tegenovergestelde. Experimenteer ermee om te kijken welke het beste bij jouw onderwerp past.

Creatieve foto’s

Met dubbele belichting kun je je creativiteit de vrije loop laten. Je kunt een verhaal vertellen door foto’s met elkaar te combineren. Of je kunt een spookachtig effect maken, door twee foto’s die dicht bij elkaar liggen te combineren, of door je foto’s zo te maken dat het net lijkt of je door iemand heen kijkt. Ook kun je beweging in je foto weergeven door dubbele belichting.

Een sequentie door middel van dubbele belichting

Een andere manier om dubbele belichting in te zetten, is door een sequentie te maken binnen één foto. Hiervoor heb je een statief nodig, zodat het camerastandpunt onveranderd blijft en de foto scherp wordt. Als er beweging in de camera zit, krijg je vervorming op de overlappende gedeelten. Een afstandsbediening kan daarom handig zijn, om trillingen te voorkomen. Zet je camera op burstmodus, zeker als je een sequentie maakt van iets dat (snel) beweegt. Schakel ook continue autofocus in (AF-C of AI Servo), zodat de camera het onderwerp ‘volgt’ en het op elke foto scherp is. Zorg dat je een prettige compositie maakt en dat je belichtingsinstellingen goed zijn. Je maakt immers nog steeds een foto, dus gooi niet alle ‘regels’ overboord. Maak nu een serie foto’s in de dubbele belichtingsmodus en voila, je hebt een sequentie ‘in-camera’.

Met deze techniek kun je enorm blijven experimenten. In het begin is het misschien lastig, maar je ziet op een gegeven moment wat ‘werkt’ bij dubbele belichting, en je kunt dan fantastische beelden creëren.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy