Tutorial uit Het grote landschapsfotografieboek

Scott Kelby, waar plaats je de horizonlijn?

Christel de Wolff 543
Als beginnende landschapsfotograaf vraag je je misschien af waar je het beste de horizonlijn kunt plaatsen. Zoals altijd weet Scott Kelby die vraag weer te beantwoorden. Hier volgt een tutorial uit Het grote landschapsfotografie boek dat binnenkort verkrijgbaar is bij uitgeverij Van Duuren Media.

Het grote landschapsfotografieboek van Scott Kelby is vanaf 27 juni beschikbaar bij uitgeverij Van Duuren Media. Pre-order je het boek nu, krijg je 5 euro korting. 

Scott Kelby, waar plaats je de horizonlijn?

Dit is voor de compositie een belangrijk besluit, maar gelukkig hebben we een richtlijn die je helpt om deze beslissing behoorlijk te vereenvoudigen. Gebruik een deel van het compositieconcept van de ‘regel van derden’. Dat werkt perfect voor landschapsfoto’s. Begin met deze gedachte: in het algemeen is het midden de slechtst mogelijke plaats om de horizonlijn in je foto te plaatsen. Dat geldt niet alleen voor horizonlijnen, eigenlijk is het midden wat betreft compositie altijd oersaai, maar voor horizonlijnen is het middelmatig.

Wat is dan een interessantere plaats in je foto om de horizonlijn te plaatsen? Als je uitgaat van de regel van derden zou je de horizonlijn op een derde vanaf de bovenkant of de onderkant van de foto moeten plaatsen. En hoe weet je of je die op een derde van onderen of van boven moet plaatsen? Dat is eenvoudig, want de volgende regel is: je laat meer zien van datgene wat er het interessantst uitziet. Heb je bijvoorbeeld op de voorgrond voor je een interessante rotsformatie en de lucht erboven is saai en onbewolkt. Dan kun je zelf wel bedenken wat ik je ga vertellen: je laat gewoon minder lucht zien, toch? Je doet dat door de horizonlijn op het bovenste derde deel van het beeldkader te plaatsen. Op die manier zie je meer interessante rotsformatie en minder saaie, wolkeloze lucht.

Als de lucht er geweldig uitziet en je wilt dat het in je foto daar om gaat, dan laat je meer van de lucht zien (en minder van de voorgrond), door de horizonlijn op een derde van de onderkant van je foto te plaatsen. Trouwens, deze ‘derden’ hoeven niet exact te zijn, doe dus niet teveel moeite om die horizonlijn op precies een derde te krijgen. Het is een compositorisch concept, geen wet, dus je hebt wat speelruimte. Het zou er immers met de horizonlijn op 1/4 vanaf de onderkant van het kader beter uit kunnen zien dan op 1/3.

Scott Kelby - Het grote landschapsfotografieboek 

Heb je er ooit van gedroomd om zulke ongelooflijke landschapsfoto’s te maken dat je vrienden en familie zeggen: ‘Wacht eens even, heb jij die foto gemaakt?! Echt waar?’. Je hebt geluk. In dit boek leert professioneel fotograaf en bekroond auteur Scott Kelby je hoe je adembenemende landschapsfoto’s maakt en bewerkt.

Als je het boek voor 27 juni reserveert, krijg je €5,- korting! Pre-order via QR-code of scottkelby.nl. Het grote landschapsfotografieboek van Scott Kelby verschijnt 27 juni.

Scott Kelby - Het grote landschapsfotografieboek

Prijs t/m 27 juni van €34,99 voor €29,99
ISBN 9789463560962

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel