Scherptediepte helpt je met je compositie

Amy Schutte 627
Er zijn vele ‘regels’ die je helpen om een mooie compositie op te bouwen voor je foto’s. Maar wist je dat je ook scherptediepte kunt gebruiken om een mooie compositie te maken?

Wat heeft scherptediepte dan met compositie te maken? Een goede compositie leidt het oog van de kijker als het ware het beeld in. Je kunt scherptediepte daar ook voor inzetten.

Wat is scherptediepte

Scherptediepte is het gebied in je foto dat scherp is, het scherptevlak. Hiermee kun je, als fotograaf, creatieve keuzes maken en je foto’s helemaal naar je eigen hand zetten. Het gedeelte voor het punt waarop je scherp stelde en het gedeelte achter dat punt kan scherp of onscherp zijn. Is er een klein gedeelte van de foto scherp (en de voor- of achtergrond dus onscherp), dan spreek je van een kleine scherptediepte. Dit wordt vaak gebruikt voor portretten. Is juist een groot gedeelte van de foto scherp (dus ook de voor- en achtergrond), dan spreek je van een grote scherptediepte. Dit wordt vaak gebruikt voor landschapsfotografie.

Hoe controleer je scherptediepte

Er zijn drie dingen waarmee je de scherptediepte van je foto kunt bepalen: de diafragma opening, de brandpuntsafstand en de afstand tot het onderwerp. De instelling van het diafragma bepaalt voor een groot deel hoe de scherptediepte in een foto is. Staat het diafragma helemaal wijd open (het laagste f/getal)? Dan is de scherptediepte het kleinst. De achtergrond is dus wazig, onscherp. Knijp je het diafragma meer dicht (een hoger f/getal) dan wordt de scherptediepte groter. Niet alleen het diafragma is van invloed op de scherptediepte, ook de brandpuntsafstand van je objectief is bepalend. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe kleiner de scherptediepte in je foto. Ook belangrijk bij scherptediepte is de afstand tot het onderwerp. Hoe dichterbij je scherpstelpunt ligt, hoe kleiner de scherptediepte.

Scherptediepte gebruiken als compositie middel

Je kunt scherptediepte gebruiken om structuur in je foto aan te brengen en de kijker te leiden. Door een kleine scherptediepte te kiezen, is maar een klein gedeelte van de foto scherp. Hiermee kun je je onderwerp  als het ware losmaken van de omgeving. In sommige gevallen werkt dit heel goed, vooral als er niet teveel ‘rommel’ dichtbij het onderwerp is. Automatisch wordt het oog naar de scherpe en duidelijke delen van een foto getrokken. Met een deel van de foto onscherp, zal de aandacht van de kijker dus als eerste op de scherpe delen (je onderwerp) komen te liggen.

Probeer, voordat je een foto maakt, voor je te zien hoe het resultaat wordt bij verschillende camera instellingen. Zo kun je zien of de scherptediepte goed is (gebruik eventueel LiveView) en of de aandacht inderdaad op het juiste punt ligt. Zo kun je scherptediepte optimaal inzetten voor een fijne compositie (zonder natuurlijk de andere compositie ‘regels’ te vergeten).

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy