Rim licht inzetten
Rim licht of tegenlicht is eigenlijk licht dat van achter je onderwerp komt. Het zorgt ervoor dat er een lichte rand om je onderwerp heen verschijnt.
Rim licht kan, indien gewenst, een mooi effect hebben. Bij rim licht zijn vooral de randen van het onderwerp mooi verlicht. Het kan een dromerig effect geven (lensflare), of een mooi silhouet creëren. Hoe pak je het aan?
Zacht licht voor rim licht
Het werkt het beste met zacht licht. Als je met lampen werkt, kun je dus het beste een softbox gebruiken. Werk je met buitenlicht? Dan zijn de uren in de ochtend en namiddag (voor zonsondergang) het meest geschikt. Sowieso staat de zon dan laag genoeg om tegenlicht te veroorzaken, hoog in de hemel wordt het al lastiger. Wanneer het licht te sterk is, daag je het dynamisch bereik van je camera flink uit. Het verschil tussen het licht op de achtergrond en dat wat op je onderwerp valt, is dan waarschijnlijk te groot. Je krijgt een silhouet, mogelijk nog met een overbelichte achtergrond.
Rim licht als tegengas
Je kunt rim licht wel gebruiken in de middagzon. Je doet dit dan met kunstlicht (zelf opgesteld), door het achter het onderwerp op te stellen om het harde zonlicht zachter te maken. Door meer licht te plaatsen, ga je de harde contrasten tegen.
Positie van het onderwerp ten opzichte van de lichtbron
Wanneer je met hard licht te maken hebt, kun je hier slim mee omgaan. De positie van het onderwerp ten opzichte van de lichtbron wordt dan erg belangrijk. Je gaat dat harde licht (meestal de zon) dan inzetten als rim licht. Let er in dit geval op dat je het licht niet recht achter het onderwerp zet. Of eerder, het onderwerp niet recht voor de lichtbron. Door het iets schuin te laten vallen, ga je silhouet vorming tegen en heb je minder harde schaduwen aan de voorkant. Als je dan nog een reflectiescherm zou hebben aan de andere kant, heb je prachtig licht!
Belichting
Zorg ervoor dat je het licht meet vanaf het onderwerp zelf. Stel je camera in op spotmeting in en regel je belichtingsinstellingen in. Verander daarna eventueel je compositie. Het is bij hard licht aan te raden om de zebra of knipperfunctie van je camera aan te zetten. Die waarschuwt je wanneer er delen overbelicht zijn. Dat kan een creatieve keuze zijn, maar je kunt overbelichte delen niet meer ‘redden’ in de nabewerking. Dus als het geen keuze is, mislukt je foto wellicht
Productfotografie
Het gebruik van rim licht zie je ook vaak terug bij productfotografie. Het onderwerp wordt van achter uitgelicht en met een reflectiescherm op de voorkant teruggekaatst. Dat kan overigens ook een wit laken of stuk karton zijn. Zo zie je scherpe contouren en zacht licht op de voorkant. Werkt heel mooi!
- Lees ook: Tegenlicht gebruiken