digifoto Starter Awards

Review: Panasonic LX100 II

Redactie 582
Bij de Panasonic LX100 II kun je je afvragen in welke categorie je hem moet stoppen. Qua afmetingen lijkt hij op een compact camera, maar je zou hem ook kunnen beschouwen als een spiegelloze camera met een vaste zoomlens. Hij kan namelijk alles wat een camera met verwisselbare objectieven ook kan – en nog meer.

De Panasonic LX100 I – de nog steeds verkrijgbare voorganger - is een cultcamera. Gelukkig heeft Panasonic bij de LX100 II al het goede van de eerste versie behouden. Het is nog steeds een camera in de vorm van een compactcamera maar één die net zo veel kan als een veel grotere camera. Het nieuwe model kan zelfs nog meer. Je kunt al aan de buitenkant van de camera zien, waartoe hij in staat is. Hij valt op door de grote hoeveelheid knoppen, met mooie gegraveerde cijfers erop, die het mogelijk maken alle functies in een oogwenk te bedienen. Ook heeft de camera een ring om het objectief voor de instelling  van het diafragma. Dat is nog steeds de meest handige manier om het diafragma in te stellen. Verder zijn er aparte knoppen voor de sluitertijd, de scherpstelling, de beeldverhouding, een AF/AE-lock en de iA stand – een intelligente automatische stand.

Dat laatste knopje maakt de camera van een apparaat voor gevorderden, tot een camera waarmee ook een beginnende fotograaf prima foto’s kan maken. De camera herkent veel scènes en slaagt er meestal heel goed in de juiste instellingen te kiezen. Verder heeft de camera zeer uitgebreide mogelijkheden die in de menu’s verstopt zitten. Mocht je daarin verdwalen, dan ben je blij dat in het menu een URL en een QR-code weergegeven wordt, zodat je snel de online handleiding op je telefoon kunt bekijken. Dat de camera ondanks de vrij grote sensor compact is, komt door het objectief, dat maar zo’n twee centimeter uitsteekt wanneer de camera uitgeschakeld is. Het Leica-Panasonic-objectief levert prachtige contrastrijke en scherpe foto’s. Ondanks die compactheid is het behoorlijk lichtsterk: f/1.7-f/2.8. Een voordeel van het hoge contrast in combinatie met de lichtsterkte van het objectief is ook dat het de camera in staat stelt om makkelijk scherp te stellen. En dat blijkt in de praktijk. De Panasonic LX100 II stelt razendsnel scherp. In combinatie met het – ook nieuwe – touchscreen, kies je eenvoudig een onderwerp dat de camera vervolgens in continue scherpstelling volgt. Dat is geen overbodige luxe want de camera haalt in acht megapixels 30 bps (in feite geëxtraheerde filmbeelden) en in volledige resolutie 11.

Sensor

De Panasonic LX100 II is een MFT-camera. Dat wil zeggen dat hij een sensor heeft die precies de helft is van full frame en een heel stuk groter is dan een sensor van een compactcamera en zeker dan die van een smartphone. De camera kreeg ook een nieuwe sensor die minder ruis heeft. Dat resulteert in meer dynamiek en vooral betere kleuren. Net als het vorige model gebruikt de camera niet alle megapixels die de sensor aan boord heeft. Dat heeft te maken met een unieke eigenschap: de camera kan heel eenvoudig van beeldverhoudingen wisselen zonder dat het beeld merkbaar kleiner wordt (4:3 / 1:1 / 16:9 / 2:3). Ook blijft de werking van het objectief vrijwel hetzelfde in de verschillende beeldverhoudingen. De sensor is dus iets groter dan het deel ervan dat gebruikt wordt. Er blijven daarom ‘maar’ 17 megapixels over, maar dat is nog steeds heel behoorlijk. Het wisselen van beeldverhouding is vooral belangrijk wanneer je foto’s voor social media wilt maken, zoals Instagram. Maar afgezien daarvan zijn er heel wat situaties waarin de beste foto gewoon vierkant of juist extra smal is. De camera heeft ook 8 picture styles en 22 filters en dat komt bij publiceren op Instagram weer goed van pas. Uiteraard kun je ook in RAW werken en een oneindig aantal eigen filters maken.

Conclusie Panasonic LX100 II

De tweede versie van de LX100 heeft niets van zijn oude charme verloren. Dankzij de betere sensor en het touchscreen is hij ook aan de eisen des tijds aangepast. Wie een kleine camera mee wil nemen om met zoom grootse opnamen te maken Én ergonomie belangrijk vindt, kan nauwelijks om de Panasonic LX100 II heen.

De Panasonic LX100 II werd getest in digifoto Starter 4.2018 en ontving van ons een Super award! digifoto Starter magazine bestel je gemakkelijk na in onze webshop

Beoordeling Panasonic LX100 II

+ zeer compact en plat
+ filmsimulatiekeuzes met prachtige kleuren
+ zeer goede fotokwaliteit dankzij de goede sensor

- autofocus is niet supersnel
- alleen groothoek en twee keer digitale zoom

Adviesprijs € 499,-
Info www.panasonic.com

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie