Maximale creatieve vrijheid met een psychedelisch tintje

Review: ontdekkingstocht met Lensbaby Sol 45

Christel de Wolff 3456

Fotograferen doe je vooral met je ogen en je objectief helpt je om in beeld te brengen (of uit beeld te laten) wat je precies wilt zien. Maar de wereld gezien door de Lensbaby Sol 45 is wezenlijk anders dan je met het blote oog voor mogelijk zou houden.

Licht en compact en daardoor makkelijk in het kleinste vakje van je fototas of zelfs in je jaszak mee te dragen, dat is het eerste pluspunt van de Lensbaby Sol 45. Gewicht en omvang is in ieder geval geen reden om dit eigenzinnige objectief niet altijd bij je te hebben. De Lensbaby Sol 45 is een objectief met een vast brandpunt van 45mm (full-frame) en een lichtsterkte van f/3.5. De behuizing is van metaal en zowel draai- als kantelbaar in alle richtingen. Door dit principe, kun je selectief scherpstellen op de kleinste details. Twee verstelbare bokehbladen aan de voorkant van het objectief zorgen er bovendien voor dat je de bokeh maximaal kunt aanpassen.

Lensbaby Sol 45 in de praktijk

Ik nam de Lensbaby Sol 45 mee naar Oostenrijk voor een praktijktest. Dat was even wennen! Het objectief is volledig handmatig en wordt niet herkend door mijn camera (Nikon D3S) waardoor het diafragma op f/0 blijft staan. De belichting stel je dus zelf in, net als het scherpstellen. Dat laatste luistert erg nauw, vooral wanneer je het tilt-shift principe gebruikt. De eerste tien beelden die ik maakte met de lens kon ik weggooien omdat ze bewogen of onscherp waren. Het hebben van een vaste hand en het letten op je ademhaling bij het fotograferen is zeer aan te bevelen. Ook zal het een stuk makkelijker gaan als je het objectief in combinatie met een (spiegelloze) camera met focus peeking gebruikt. In de zoeker van mijn DSLR had ik deze snufjes niet, maar eenmaal gewend aan het objectief kon de psychedelische trip dan toch beginnen.

In mijn hoofd had ik winterse beelden met veel sneeuw waarbij ik onderwerpen zoals boomtakken en berghutjes naar de voorgrond zou trekken tegen een wazige achtergrond met bokehstrepen. Sneeuw bleek echter niet altijd het gewenste effect te hebben bij gebruik van de Lensbaby, omdat het objectief de omgeving al snel zó wazig maakt dat sneeuw wordt gereduceerd tot één witte vlek. Tijd om het over een andere boeg te gooien dus! Bij Scenes waarbij er op de achtergrond details te zien waren zoals iele boomtakken van loofbomen tegen een blauwe achtergrond is goed te zien wat de bokehbladen toevoegen aan de compositie: namelijk strepen die doen denken aan bewegingsonscherpte bij pannen. Het portret dat ik maakte - zonder gebruik van de bokehbladen - is een goed voorbeeld van het tiltshift systeem waarbij slechts een extreem klein gedeelte van het gezicht scherp is, ook bij een vast diafragma van f/3.5.

Conclusie

Wil jij beelden maken die je met het blote oog niet snel zult zien en volledige controle hebben over de scherpte en onscherpte in jouw foto's en de vorm van het bokeh? Dan is de Lensbaby Sol 45 zeker een fijn fotomaatje. Het gebruik vergt enige oefening, de scherpstelling werkt extreem nauw, maar juist daardoor kun je de gewenste effecten verkrijgen. Het objectief eenmaal onder de knie hebbende, zal je absolute creatieve vrijheid ervaren en lijkt het fotograferen met reguliere objectieven ineens heel saai!

Beoordeling Lensbaby Sol 45

Wij testten de Lensbaby Sol 45 in digifoto Starter 1.2019. Het objectief ontving van ons een Super award. 

+ Licht en compact
+ Maximale creatieve vrijheid

Adviesprijs € 199,-
Info www.transcontinenta.nl/lensbaby

 

Lees hier ook:

https://www.digifotostarter.nl/hoe-kan-een-fotocursus-mij-verder-helpen-bij-fotografie

https://www.digifotostarter.nl/uitgelicht-gear-en-gadgets-oa-canon-nikon-samyang-en-pentax

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel