digifoto Starter Awards

Review: MCOplus 14mm f/3.5, picture perfect (party)

Redactie 945
MCOplus heeft op moment van schrijven zes verschillende objectieven in hun assortiment variërend van 12 tot 35mm. Hiermee bieden ze een mooie handmatige lijn voor onder andere Fujifilm-, Sony- en Canongebruikers. Een van de objectieven die we nog niet hebben behandeld is de MCOplus 14mm f/3.5, en laat die nou net perfect zijn voor een hoop takken binnen fotografie zoals party- en festivalfotografie. Tijd voor een test!

Compact en scherp

Het eerste wat iedereen op zal vallen bij gebruik van het objectief is hoe licht (maar stevig) hij is. Het is MCOplus goed gelukt om een objectief te maken dat er niet alleen sterk uitziet, maar ook zo voelt. Misschien zijn het de korte afmetingen waardoor het objectief dicht op de camera zit, of het materiaal van de lens, maar het voelt fantastisch en stabiel om mee te werken. Wanneer we dan kijken hoe het objectief presteert, worden we zeer enthousiast. De ‘tradeoff’ van f/2.8 bij zijn 12mm-broertje naar f/3.5 heeft namelijk een fijne bijwerking; foto’s die we schieten zijn enorm scherp. Niet alleen wanneer we de f-stop naar beneden brengen tot bijvoorbeeld f/5.6 maar al vanaf zijn beginwaarde. Een zeer goed teken voor de lens, die veel gebruikt zal worden voor architectuur en landschapsfotografie, soorten fotografie waarbij je zult moeten letten op scherpe of onscherpe hoeken in het beeld.

Perfecte brandpuntsafstand

En voor architectuur en natuur is het objectief uitermate geschikt. De brandpuntsafstand staat op een APS-C sensor als de Fujifilm X-mount gelijk aan zo’n kleine 20mm in full frame-termen. Waardoor we dus niet exact kijken naar een extreme groothoek, maar eentje die net genoeg in het beeld brengt om breder te zien dan het menselijk oog en de dynamiek goed in beeld kan brengen in situaties met sport, party’s of film (vlogs). Dat laatste is namelijk iets wat we hier niet zozeer zullen uitlichten, maar wat natuurlijk een gegeven is; hoe wijder de brandpuntsafstand, hoe stabieler je beelden zullen zijn die je hebt gefilmd. Dit komt doordat trillingen door bijvoorbeeld de hand minder opvallen wanneer een beeldhoek groter is dan dat we standaard met ons menselijk oog zien.

Ideaal voor feestfotografie

Een brandpuntsafstand van ongeveer 20mm (full frame), een groot diafragma van f/3.5 en een stevige ‘build’, voeg deze kwaliteiten bij elkaar en je komt uit bij de perfecte lens voor festivals en party-fotografie. Daarom gingen we tot het uiterste en testten we het objectief op een ruig huisfeestje met slecht licht, veel drukte en geen tijd om scherp te stellen. Aangezien men de lens voornamelijk zal gebruiken in combinatie met flitser om 's avonds lekker rauwe foto’s te maken komt het perfect uit dat het een prime betreft. Stel het objectief in op een diafragma van f/4.0 of f/5.6, stel een keer scherp op een persoon om je heen, pas de flitser op je camera hierop aan en ga los! Je zult de rest van de avond niet meer scherp hoeven te stellen, waardoor je ook nooit een moment zal missen.

Conclusie

De MCOplus 14mm f/3.5 is een solide objectief die zich leent voor meerdere fotografiegenres. Het objectief is compact maar stevig, scherp en breed inzetbaar. Met een perfecte kwaliteit over het gehele veld heeft MCOplus een mooie, interessante en vooral voordelige lens geleverd die we zeker aanraden aan iedereen die een klein objectief wil om bijvoorbeeld mee te nemen op reis. Hij past met een kleine camera zelfs in je jaszak en zal ongetwijfeld vaak genoeg van pas komen.

Beoordeling MCOplus 14mm f/3.5

Beeldkwaliteit 8
Bediening 8
Behuizing 8
Prijs/kwaliteit 9

De MCOplus 14mm f/3.5 werd getest door Siem van Woerkom in digifoto Starter 3.2019 en beoordeeld met een Zeer Goed award.

Specificaties MCOplus 14mm f/3.5

Adviesprijs € 169,-
Brandpuntsafstand 14mm (Full frame equivalent: +- 20 mm)
Opbouw 7 elementen in 6 groepen
Maximaal diafragma f/3.5
Minimaal diafragma f/16
Minimale scherpstelafstand 15cm
Aantal diafragmabladen 9
Info www.laminanederland.nl

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie