digifoto Starter Awards

Review EIZO ColorEdge CS2410

Christel de Wolff 883
Wie serieus aan de slag gaat met het bewerken van foto's of andere grafische toepassingen komt er vroeg of laat achter: zonder een kwalitatief goede monitor zullen je foto's nooit over komen zoals je ze bedoeld hebt. En dat is zonde, je hebt er niet voor niks zoveel tijd en passie ingestoken. Een goed beeldscherm is dus een absolute must, maar de aanschafprijs van deze belangrijke apparatuur staat veel beginnende fotografen vaak tegen. Gelukkig is er nu de EIZO ColorEdge CS2410.

EIZO introduceerde recent de ColorEdge CS2410, een betaalbaar instapmodel in de serie grafi sche monitoren. Dankzij de 16-bits Look-Up Table, DUE voor een homogene beeldweergave over het gehele beeldoppervlak en de mogelijkheid om snelle en eenvoudige hardware kalibratie toe te passen is deze 24 inch ColorEdge een echte musthave voor de beginnende of al gevorderde fotograaf die werkt in de sRGB kleurruimte.

Een eerste indruk van de EIZO ColorEdge CS2410

Op het eerste gezicht oogt de EIZO ColorEdge CS2410 precies zoals we gewend zijn van monitorfabrikant EIZO. 24 inch is niet overdreven groot, maar als je dit op je bureau neerzet, zet je wel echt iets neer. Het beeldscherm heeft een ergonomisch design en een zware, stabiele voet. Het beeldscherm is in hoogte verstelbaar, kantelbaar, draaibaar en kan zelfs in portretstand roteren. De aansluiting is kinderlijk eenvoudig, na het aansluiten van de voedingskabel in het stopcontact en de HDMI-kabel

aan je computer, switch je de monitor simpelweg aan en je maakt al contact met je systeem. Mijn computer herkende automatisch de hoogst aanbevolen resolutie, maar mocht dit niet het geval zijn, kun je dit zelf gemakkelijk aanpassen in de instellingen van je computersysteem. Naast een HDMI-aansluiting beschikt de monitor ook over een DisplayPort-, DVI-D- en USB-Upstreamaansluiting. Neem plaats voor het scherm en je merkt meteen dat het hier om een kwalitatief in orde monitor gaat. Beelden worden helder (maar niet té helder), contrastrijk (maar niet té contrastrijk) weergegeven. Bovendien is het IPS-paneel optimaal ontspiegeld en biedt het een grote kijkhoek waarin de kleuren en helderheid gelijk blijven. Dit is ideaal als meerdere mensen het beeldscherm bekijken, of als je gewend ben om nogal eens van werkhouding te veranderen. Ook belangrijk: het beeld is vrij van flikkeringen. Dit heeft als voordeel dat je ogen minder snel moe worden en je het bewerken van je beelden een stuk preciezer kunt doen én langer vol kunt houden.

Kalibratie

De CS2410 wordt door EIZO in de fabriek gekalibreerd en is daardoor meteen klaar voor gebruik. Het is echter wel aan te bevelen om zelf het beeldscherm nog af te stellen op jouw wensen door middel van beeldschermkalibratie. De code CS in de productnaam geeft aan dat er een externe meetsensor nodig is om de kalibratie uit te voeren. Andere beeldschermen met de code CG hebben een meetsensor voor beeldschermkalibratie ingebouwd. Een voordeel is dat de CG-beeldschermen zelfstandig kunnen kalibreren (je hoeft niet aanwezig te zijn bij het proces). Een nadeel is wel het prijskaartje van deze professionele monitoren. Bovendien is het kalibreren binnen een paar minuten gepiept met de gratis ColorNavigator software, dus zet simpelweg de kalibratie in gang en één kopje koffi e later is je beeldscherm weer ready to go. Het is wel de bedoeling dat je de kalibratie eens in de zoveel tijd opnieuw uitvoert. Bij gebruik gaat iedere monitor namelijk verlopen van kleur ten opzichte van het ingestelde kleurenprofiel. Na ongeveer 200 gebruiksuren is het verstandig om de kalibratie opnieuw uit te voeren en bij te stellen.

Precies wat een beeldbewerker nodig heeft

Traditionele kantoormonitoren bieden niet de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid die jij als fotograaf of ontwerper nodig hebt. Voor een natuurgetrouwe weergave van een foto is een grafi sche monitor vereist. Met een resolutie van 1920x1200 en een beeldverhouding van 16:10 biedt de EIZO ColorEdge CS2410 precies wat je nodig hebt.

Conclusie 

De EIZO ColorEdge CS2410 is dé instapmonitor voor beginnende fotografen, videomakers en grafisch ontwerpers. De monitor laat, in een zeer brede kijkhoek, scherpe en contrastrijke beelden zien, precies zoals jij ze bedoeld hebt. De monitor is prettig in gebruik en motiveert nét even wat meer tijd te besteden om de nabewerking echt perfect te krijgen.

Beoordeling EIZO ColorEdge CS2410

+ Gebruiksvriendelijk
+ Nauwkeurige weergave
- 24 inch is voor professioneel gebruik aan de kleine kant

Adviesprijs € 559,-
Info www.eizo.nl

Specificaties EIZO ColorEdge CS2410

Artikelnummer CS2410
Productlijn ColorEdge
Schermdiagonaal 24 inch (61,1 cm)
Beeldverhouding 16:10
Aanbevolen resolutie 1920x1200
Kleurruimte sRGB
Panel technologie IPS
Maximale kijkhoek 178 graden
Maximale helderheid 300 cd/m2
Maximaal contrast 1000:1
Maximale vernieuwingssnelheid 60 Hertz
Aansluitingen HDMI, DVI-D en DisplayPort

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel