Grootse prestaties voor een zachte prijs

Review BenQ SW240

Redactie 388
BenQ introduceerde dit jaar de SW240 - een 24-inch monitor voor kleurkritisch gebruik. Met andere woorden, een monitor speciaal voor fotografen. Hoe bevalt deze monitor in de praktijk? De redactie van DIGIFOTO Pro nam de proef op de som.

De BenQ SW240 is een 24 inch monitor speciaal voor fotografen. Het scherm heeft een dekkingsgraad van 99 procent Adobe RGB (!), 14 bit 3D lookup tabel (LUT) en ondersteuning voor hardwarekalibratie. Daarmee stel je het scherm precies in, om exact de juiste kleuren weer te geven. De SW240 heeft daarnaast een zeer hoog contrastratio, waardoor kleuren nog duidelijker van elkaar te onderscheiden zijn. Dankzij de resolutie van 1920 bij 1200 pixels heb je meer werkruimte in de hoogte van het scherm dan op een Full HD monitor. Een knop aan de voorzijde van het scherm biedt je de mogelijkheid snel te schakelen tussen de kleurenruimtes. Het ontwerp van de SW 240 is relatief ingetogen met een donkergrijze kleur en rechte hoeken. Aan drie randen zijn de schermranden beperkt, terwijl aan de onderkant een dikkere rand zit met fysieke instelknoppen. Achterop vind je de aansluitingen, waaronder dvi, hdmi 1.4 en displayport 1.2. Ook is er een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting aanwezig. In de zijkant vind je een sd-kaartlezer en twee usb 3.1-poorten.

10-bit kleurdiepte

De SW 240 kan meer dan een miljard kleuren in de hoogste helderheid weergeven. Op die manier wordt de hoogste kleurnauwkeurigheid gegarandeerd. Met andere woorden, bij het bekijken van je foto's op deze monitor blijven subtiele details als kleurovergangen en schaduwen intact. Een absoluut pluspunt van de SW 240 is wat ons betreft het feit dat hij in staat is 99 procent van het Adobe RGB-ruimte weer te geven. Adobe RGB heeft zoals bekend veel meer kleurmogelijkheden dan sRGB, met name in de groen- en blauwnuances. Er zijn nog maar weinig tot geen apparaten, en zeker niet in deze zachte prijscategorie, die in staat zijn zo goed als het hele Adobe RGB-ruimte weer te geven. Met name bij realistische natuuropnames waar veel groen of blauw in het beeld zijn opgenomen, zie je een groot verschil met monitoren die op dit vlak veel minder goed scoren. 

Hardwarekalibratie

Een kwalitatief beeldscherm is natuurlijk helemaal niets waard als het niet goed afgesteld staat. Om te zorgen voor een optimale kalibratie van het scherm heeft de BenQ SW240 de mogelijkheid tot hardwarekalibratie. Dit impliceert dat de monitor zelf, dus onafhankelijk van je pc of laptop, kleurprofielen kan berekenen en opslaan. Dit is een veel betrouwbaardere manier van kalibreren dan softwarekalibratie. Een misverstand is het echter dat er bij hardwarekalibratie geen software bij komt kijken: bij aankoop van een BenQ monitor krijg je de configuratiesoftware 'Palette' er gratis bij.

Conclusie

Het voorkomen van de BenQ SW240 is wellicht niet zo flitsend, zijn prestaties daarentegen  zijn ronduit geweldig. En dat voor een prijs van €449,-. Kortom, ben je op zoek naar een kleurkritische monitor voor het optimaal beoordelen en bewerken van jouw beelden, dan is de BenQ SW240 een absolute aanrader.   

Specificaties BenQ SW240

Adviesprijs €449,-
Info studio.benq.com

Grootte 24,1 inch
Resolutie WUXGA (1920x1200)
Kleurruimte DCI-P3, Rec 709, sRGB, Adobe RGB
Kalibratie hardware en software
Panel IPS
Helderheid 250 cd/m2
Contrast 1000:1
Beeldverhouding 16:10

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie