Red je onscherpe foto

Amy Schutte 207
Een foto die onscherp is, is mislukt. Kan in de prullenbak. Scherpte is immers één van de belangrijkste criteria voor een goede foto. Of valt er toch nog wat te redden…

Ja en nee. Een goede foto is scherp. Punt. Toch zijn er foto’s die onscherp zijn, omdat het moment te snel voorbij ging of omdat je camera per ongeluk verkeerd ingesteld stond.

Je kunt scherpte niet terugbrengen in de nabewerking. De computer weet immers niet hoe de scène eruit zag. Maar, je kunt wel wat trucs op de foto loslaten om het net te laten lijken of de foto scherp is. Unmesh Dinda legt ons uit hoe je dat doet met Photoshop.

Wil je je foto’s gebruiken voor professionele doeleinden, dus voor klanten? Dan moeten ze in de basis scherp zijn, en kun je niet aankomen met foto’s die wat getweakt zijn op de computer. Een (professionele) fotograaf zal er ook gemakkelijk doorheen prikken.

Maar, wil je het moment graag delen met vrienden of op social media. Dan kun je je fout best een beetje verbloemen.

Neem deze foto’s echter nooit op in je fotografie website of portfolio. Het zal nooit een ‘goede’ foto worden, hoe lang je er ook aan sleutelt in Photoshop. Het streven voor een fotograaf is dus altijd naar scherpe foto’s. Maar hey, nobody’s perfect.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy