Professionele portretten maken: wat voor mensen kom je tegen en hoe ga je er mee om?

Sterre Hartjes 407
Veel mensen uit het bedrijfsleven hebben een goed en professioneel portret nodig voor toepassingen zoals een CV of LinkedIn. Hoe ga je om met de verschillende mensen die je tegenkomt bij het maken van deze foto's? Dat leggen we je uit.

Het maken van professionele portretten kan op verschillende manieren gaan. Soms wordt die ene collega die ook hobbyfotograaf is gevraagd om ergens op kantoor foto's te maken van het team en soms wordt er een fotograaf ingehuurd van buitenaf. Daarnaast zijn er ook fotostudio's die zich specialiseren in het maken van professionele portretten. In zo'n fotostudio heb ik gewerkt en heb daar veel geleerd over hoe je dit soort foto's maakt en voornamelijk hoe erg mensen kunnen verschillen.

Zo zijn er mensen die zo zenuwachtig zijn dat ze dichtklappen en soms zelfs ziek op komen dagen. Of heb je mensen die zo vol van zichzelf zijn dat ze bijna alle foto's willen hebben en altijd 'nog een keertje' wat foto's willen maken terwijl hun tijd al voorbij is. Mensen die op de foto moeten voor hun werk zijn het vaak niet gewend om op de foto te gaan en hebben daarom geen idee wat ze moeten doen. Ik vergeleek ons werk soms met schoolfoto's maken maar dan voor volwassenen. Als fotograaf kunnen deze verschillende mensen en persoonlijkheden erg lastig zijn om mee te dealen.

1. 'Onzekere, alles is oké' portretten

Dit is misschien wel de lastigste klant die je kunt hebben en tegelijkertijd ook de leukste. Deze mensen kijken al weken tegen de shoot op en komen met een knoop in hun maag binnen. Ze hebben geen idee hoe ze moeten staan en de ongemakkelijkheid komt door de foto heen. Het is lastig om deze mensen losser te maken, maar wanneer dat lukt zie je een echte lach op hun gezicht komen. Laat vooral niet merken dat je door hebt dat ze zenuwachtig zijn. Blijf zelf rustig en begeleid de mensen door de poses. Aan het eind van de shoot zijn deze mensen blij met alles wat je hebt gedaan omdat je hebt gezorgd dat zij hun angst hebben overwonnen. Uit eigen ervaring gaan deze mensen vaak weg met meer foto's dan ze zelf hadden gedacht.

2. 'Even snel tijdens de lunch' portretten

Geen tijd om een portret te maken? Dan maar snel in het 13:00 's middags wandeltochtje naar de fotostudio. Deze mensen hebben geen zin om speciaal tijd vrij te maken voor een fotoshoot. Ze komen snel naar binnen, laten een paar foto's maken en staan enkele minuten later weer buiten. Deze mensen weten precies wat ze willen en hoe ze hiervoor moeten staan. Omdat ze precies weten wat er gedaan moet worden, maken deze mensen tijdens de shoot tijd vrij voor een vlotte babbel. Als fotograaf moet je alleen een luisterend oor zijn en de rest gaat vanzelf. De haastige zakenlui zijn vrijwel de makkelijkste mensen om professionele portretten van te schieten.

3. 'Perfecte Photoshop' portretten

Verschillende jasjes, dasjes, sjaaltjes en noem het allemaal maar op. Deze mensen moeten de beste foto van hun leven hebben en pakken hier letterlijk en figuurlijk voor uit. Elke mogelijke combinatie die gemaakt kan worden met de meegebrachte kleding wordt gemaakt. Al deze combinaties moeten dan ook weer gecombineerd worden met de verschillende achtergronden. Als fotograaf word je van hot naar her gestuurd. Het is erg belangrijk om rustig te blijven in dit soort gevallen en er iets van te zeggen. Als de fotoshoot voorbij is en de klant blij is met de gekozen foto's, komt vaak nog die ene vraag. 'Kunnen de foto's nog gephotoshopt worden?' Het kan lastig zijn om 'nee' te verkopen maar in dit soort gevallen moet je dat soms wel doen. Als fotograaf krijg je betaald voor je werk. Wanneer er wordt gevraagd naar meer werk voor het zelfde geld, is het verkopen van een 'nee' verstandig.

4. 'Spook' portretten

Dit geldt eigenlijk voor elke fotograaf. Of je nu wel of geen professionele portretten maakt. Wanneer je begint met fotograferen in opdracht ga je dit fenomeen zeker één keer in je leven tegen komen. Een aantal weken eerder heeft iemand een afspraak gemaakt voor een fotoshoot. Op de dag zelf komt er niemand opdagen. Kan gebeuren. Maar wanneer je belt wordt er niet opgenomen of krijg je meteen de voicemail. Ik heb zelfs wel eens meegemaakt dat iemand een niet bestaand telefoonnummer en emailadres had opgegeven! Erg balen want je hebt je agenda hier voor vrijgehouden en loop je misschien wel andere klanten mis. Helaas is hier niks aan te doen.

Hopelijk weet je nu wat je moet doen als je in een lastige situatie komt te staan tijdens het maken van professionele portretten.

Lees ook: Portretfoto’s maken in een studio van 5 euro