Portrettips: een shoot is pas klaar als je model weg is

Portrettips: een shoot is pas klaar als je model weg is

Eefke Burg 151
Dit gebeurt bij mij ook vaker: ik spreek ergens af op een mooie plek met een model om te shooten en als ik denk dat ik alles heb, pak ik alles in en lopen we gezamenlijk terug naar de auto. Er is niets mis met deze aanpak: alleen kan je dan net wat spontane momenten missen die je het liefst wil vastleggen.

Rond pas af als je model weg is

Persoonlijk kwam ik dit tegen toen ik nog video en fotografie studeerde en op vakantie was met vrienden in Barcelona: we waren met een aantal mensen naar Parc de Guell gegaan om een aantal portretfoto’s te schieten. Een aantal van mijn vrienden poseerden netjes voor de camera en hoewel dit prima foto’s waren, is de leukste foto van die dag een andere: eentje waarin iedereen per toeval op één lijn langs elkaar liep en met elkaar in gesprek was. Je ziet een paar mensen lachen, je ziet een paar mensen met elkaar dollen en de foto krijgt meteen iets magisch wat de andere geposeerde foto’s niet hadden. Onderstaande foto is overigens niet de foto die ik destijds maakte. 

Betekent dit dat je een shoot niet moet afronden met je model en niet in moet pakken om naar huis te gaan? Natuurlijk niet. Maar houd voor de zekerheid nog een camera met een klein snel objectief, zoals een 50mm f/1.8 achter de hand. Zorg er voor dat je lensdop er niet opzit en dat al je instellingen goed zijn ingesteld. Je moet bij wijze van spreken je camera moeten kunnen optillen en met één hand je foto kunnen maken. Oefen, net zoals ik dat ooit deed, met je eigen vrienden en familie.

Loop voor je model of modellen uit

Zoiets werkt het beste als je voor je model / modellen uitloopt en kijkt hoe het gaat. Zorg ervoor dat de focus niet op jou ligt: ga ze bijvoorbeeld niet strak aankijken en richt je op iets anders in de omgeving. Mocht er dan zo’n mooi spontaan moment ontstaan bij modellen dan ben je er op tijd bij om het moment vast te leggen.

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke