Portrettip: Geef je model kijkruimte

Portrettip: Geef je model kijkruimte

Senta Bemelman 908
In de portretfotografie zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Je stoeit misschien met de belichting of pose. Vaak kun je echter met een paar simpele aanpassingen een mooie foto krijgen. Geef je model bijvoorbeeld voldoende kijkruimte.

Als beginnend portretfotograaf is het belangrijk om zowel bij de instellingen als de compositie stil te staan. De eerste periode zal het lastig zijn om alles onder de knie te krijgen, het is een leerproces waarbij je niet ineens alles kunt. Oefening baart kunst. Blijf vooral doorgaan en fotografeer zo vaak mogelijk. Begin met de automatische standen van jouw camera en ga na verloop van tijd over op de (semi-)handmatige modi om de belichting beter te begrijpen.

Kijkruimte

In een portret kun je ruimt gebruiken in je compositie. Dit doe je door bijvoorbeeld het gezicht van je model niet strak te kaderen, maar ook achtergrondelementen in beeld te brengen, of iets uit te zoomen. Mar je hebt ook nog de kijkruimte die je jouw model geeft in je foto. Dit is de ruimte waar zij naartoe kijken.

De kijkruimte speelt een rol bij portretten waarbij je jouw model en profil fotografeert. Wanneer je een model van de zijkant fotografeert, kijkt hij of zij niet naar de camera. Als je het model strak kadert, geef je hem of haar geen kijkruimte. Je kan veel oplossen door de foto niet staand, maar liggend te maken. Op de onderstaande foto’s zie je het verschil tussen wel en niet voldoende kijkruimte.

Weinig kijkruimte

Voldoende kijkruimte

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta