Portretten in de auto

Redactie 838

Fotograaf Jonathan Castillo zijn doel was om mensen te portretteren zonder dat ze dat door zouden hebben. Dit heeft hij gedaan door Amerikanen te fotograferen in hun auto.

Jonathan Castillo heeft een prachtige serie gemaakt van verschillende Amerikanen in hun auto's. De fotograaf studeerde op het ArtCenter College of Design in Pasadena. Hier stelde een professor hem voor aan de beroemde foto's van Philip-Lorca diCorcia van voetgangers op Times Square. DiCorcia verlichtte zijn foto's altijd van bovenaf met flitsers waardoor je een interessanter beeld kreeg.

Van campus tot auto

Castillo was onder de indruk van het werk van diCorcia en wilde het zelf ook proberen. Hij werkte eerst vanaf zijn schoolcampus maar kreeg hier niet het resultaat dat hij wilde. Hij vond dat het zijn project meer eigen moest maken. Hij dacht 'mensen in Los Angeles komen bijna nooit hun auto uit, dus fotografeer ik ze maar in hun auto.'

Meerdere auto's 

Het project begon niet makkelijk. Maar uiteindelijk, in samenwerking met zijn vriendin Briana Pattillo paste Castillo diCorcia’s New York-technieken toe in de straten van L.A. Het begon met zijn eigen auto. Gelukkig had zijn Toyota een achterruit die openvouwde. Hij plaatste een achteruitkijkcamera achterin op een statief dat was gestabiliseerd met zandzakken en installeerde een radiotoestel waarmee hij foto's kon maken wanneer hij stil stond voor een rood licht. 

Zijn vriendin reed iets achter hem aan in de rijbaan naast hem. Zij had een sterke flitser in de achter passagiersstoel. Deze flitser was via radio verbonden met de camera van Castillo. Wanneer Castillo bij rode lichten stopte, zou hij de achteruitkijkspiegel gebruiken om te kijken of het beeld achter hem fotowaardig was. Wanneer het beeld goed genoeg leek nam hij een foto en ging de flits van de auto naast hem af waardoor de achterliggende auto mooi verlicht werd. Dit zorgde er vooral voor dat de foto's niet te standaard overkwamen en dat je ook daadwerkelijk kon zien wie er in de auto zaten.

Ik ben niet op zoek naar sensatie

De foto's van Castillo roepen een soort gevoel van isolatie op. Je kan het zien op de verloren gedachten van de chauffeurs. 'Ik ben niet op zoek naar iemand die zijn neus peutert' zegt hij. Ook maakt hij nooit gebruik foto's die hij maakt van mensen die aan het ruziën zijn. 'Ik ben niet op zoek naar een beschamende foto, maar ik vind een ongemakkelijke foto niet erg.' Voor de foto's die op zijn website gepubliceerd zijn, zijn overigens wel alle nodige privacy documenten ondertekend door de (spontane) modellen die in de foto's verschijnen.

Lees ook: Hoe maak je originele zelfportretten?

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie