De automatische stand: voordelen

Amy Schutte 865
Wanneer je je eerste camera aanschaft heb je wellicht het advies gekregen dat je zo snel mogelijk van de automatische stand af moet. Door je instellingen handmatig te maken heb je immers veel meer controle over je foto.

Als fotograaf heb je vaak een bepaald idee in je hoofd over hoe je wil dat je foto eruit komt te zien, en om dat resultaat te behalen is het handig om je camera instellingen handmatig te maken. Maar het is niet altijd zo zwart-wit, en het is ook niet zo dat professionele fotografen nooit de automatische (of halfautomatische) stand van hun camera gebruiken. We geven je daarom juist eens een aantal voordelen van het fotograferen op de automatische stand.

automatisch, automatische stand, auto, manueel, handmatig, Belichtingsinstellingen

Mis het moment niet

Natuurlijk weet jij als fotograaf beter hoe je foto eruit moet komen te zien dan de camera. Het is immers een voorgeprogrammeerd apparaat, dat functioneert met eentjes en nulletjes. Creativiteit is iets waar wij mensen toe in staat zijn, en dat moeten we dan aan zo’n apparaat doorgeven. Maar, hoe vaak gebeurt het je als beginnend fotograaf niet dat je bezig bent met je instellingen, op zoek bent naar een bepaald knopje, en tegen de tijd dat je klaar bent is het moment voorbij. Dat is zonde! Op de automatische stand had je misschien niet exact het resultaat gehad dat je wilde, maar je had wel een foto. En natuurlijk is het resultaat op de automatische stand in veel gevallen helemaal zo slecht niet.

Dankzij de automatische stand kun je je op compositie richten

Compositie is één van de belangrijkste elementen van een aantrekkelijke foto. Het trekt de kijker als het ware het beeld in, bepaald waar de aandacht komt te liggen. Er zijn een aantal ‘compositieregels’, die je kunt uitproberen. Uiteraard zijn regels er om gebroken te worden, maar je kunt de regels beter breken wanneer je basiskennis goed is. Oefen dus met compositie. Natuurlijk is het handig dat je je dan alleen op compositie hoeft te richten, dus je kunt dit prima doen terwijl je gebruikt maakt van de automatische stand.

automatisch, automatische stand, auto, manueel, handmatig, Belichtingsinstellingen

De automatische stand helpt je om instellingen beter te gebruiken

Als je op de automatische stand fotografeert, kiest je camera de instellingen. Vaak selecteer je een modus op het draaiwiel, bijvoorbeeld portret of sport. Wanneer je de foto op de computer bekijkt, kun je de Exif data openen, zodat je kunt zien wat de instellingen voor diafragmaopening, sluitertijd en ISO zijn voor die foto. Dit kan met alle foto’s, ook die je gemaakt hebt met je mobiele telefoon. Vergelijk eens foto’s en kijk bijvoorbeeld hoe de scherptediepte samenhangt met diafragma. Is het diafragma verder open (een kleiner f/getal), dan zal de achtergrond waziger zijn. Of kijk naar sluitertijd. Heb je een bewegend onderwerp? Dan zie je bewegingsonscherpte bij een langere sluitertijd, terwijl de beweging bevroren wordt in de foto bij een korte sluitertijd.

Sommige fotografen doen een beetje laatdunkend over de automatische stand. Maar het kan voor beginnende fotografen juist een heel handige tool zijn. Naarmate je meer leert over fotografie kun je nog steeds de automatische stand gebruiken, op de juiste momenten. Wees dus niet bang voor auto, en ga handmatig wanneer jij daar klaar voor bent.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy