Portretfotografie:Het belang van de kijkrichting

Portretfotografie:Het belang van de kijkrichting

Senta Bemelman 996
Tijdens een fotoshoot gaat de aandacht volop uit naar de pose en houding van het model. Maar vergeet ook de kijkrichting niet. Door jouw model precies naar het goede punt te laten kijken, kan een interessant portret tot stand komen.

Een model met prachtige kijker constant recht in de camera laten kijken levert weinig interessante portretfoto’s op. Experimenteer met de kijkhoek en speel met kijkrichtingen en focuspunten.

Licht

Zorg dat je model niet te ver weg kijkt van de camera, maar het liefst er schuin lang. Hierbij is het belangrijk dat je de ogen goed belicht. Gebruik daarvoor een van de technieken die in de onderstaande video aan bod komen.

Spanning

Je kan ook ontzettend veel spanning toevoegen aan een foto door oogcontact te vermijden. Laat de ogen van het model niet zichtbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld door hem of haar de ogen te laten sluiten. Of door een lage kijkrichting te kiezen. Hierdoor kun je een bepaalde emotie teweeg brengen door jouw foto.

Denk voordat je de kijkrichting bepaald naar het doel of de betekenis van jouw foto. Vraag jezelf vervolgens af of direct oogcontact een toegevoegde waarde is, of dat je focus totaal niet op de ogen is. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta