Portretfotografie: aankijken of niet aankijken?

Portretfotografie: aankijken of niet aankijken?

Redactie 5053
Het fotograferen van mensen is een prachtige bezigheid. Iedere persoon heeft een ander karakter. Als het even kan probeer je als fotograaf natuurlijk om iemands persoonlijkheid te 'vangen' in een foto. Je krijgt de meeste emotie in een portret door echt in contact te komen met je model. Maar wat is daarvoor het beste, aankijken of wegkijken?

Aankijken

Oogcontact kan fantastisch werken. Iemand recht in de ogen kijken kan erg indringend overkomen op een foto. Een van de eerste zaken waar we naar kijken als we iemand zien, zijn de ogen. Ze verraden vaak een heleboel. Sommige fotografen willen graag 'door iemand heen kijken' om zo een aansprekend resultaat te bereiken. Kijkt diegene naar jou, naar de camera, of naar iets heel anders?


Het model kijkt recht in de camera

Wegkijken

Het ligt minder voor de hand, maar een geportretteerde die je niet aankijkt kan heel mooi zijn. Een vrouw die wat triest door een raam naar buiten kijkt roept veel vragen op. Waar kijkt ze naar? Wat is er gebeurd in haar leven dat ze zo verdrietig is? Een geportretteerde die wegkijkt roept vragen op en geeft ruimte aan eigen interpretatie. Ook kan een compositie beter worden doordat iemand wegkijkt. Als iemand bijvoorbeeld van links naar rechts door het beeld kijkt kan daar een mooie diagonale compositie uit ontstaan.


Het model kijkt weg van de camera

Keuze

De keus is aan jou! Het is overigens een keuze die volledig afhangt van de omstandigheden, het doel en je model. Ga dus vooraf goed na wat het beste is voor de foto die je voor ogen hebt. Probeer het anders allebei, dan kun je altijd nog kiezen! Maar of je nu kiest voor aankijken of juist niet, het is belangrijk dat de ogen altijd scherp zijn.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie