Politie verwijdert tatoeages met Photoshop waardoor verdachte lijkt op dader

Politie verwijdert tatoeages met Photoshop waardoor verdachte lijkt op dader

Eefke Burg 945

De afgelopen tijd kreeg de politie van Oregon een hoop kritiek over zich heen, nadat zij de foto van een verdachte bewerkte in Photoshop zodat deze leek op de dader.

De politie ging aan de slag in Photoshop met een foto van een verdachte, nadat zij erachter kwamen dat de man zonder gezichtstatoeages wel erg veel leek op de verdachte. Zij hadden het vermoeden dat de dader make-up had gebruikt, waardoor de gezichtstatoeages tijdens de bankoverval niet meer zichtbaar waren.

Lees ook: Verdien € 10.000,- met 19 dagen fotograferen in het buitenland

Gebruik Photoshop door politie zorgde ervoor dat getuigen 'dader' herkenden

De politie legden de bewerkte foto voor aan een aantal van de getuigen van de overval, die de man zonder gezichtstatoeages herkenden als de overvaller. Daarbij is het goed om te vermelden dat de getuigen zelf niet op de hoogte waren van de manipulaties in Photoshop. Erger nog, de manipulaties waren niet vermeld in het rapport dat de politie opstelden van de getuigenverklaringen. Dit zorgde ervoor dat de zaak werd voorgelegd aan de rechter.

Lees ook: Professioneel gouden glans effect in Photoshop

Criminoloog geeft aan dat politie vaker Photoshop gebruikt

Criminoloog Mark Weber, die dergelijke Photoshop-manipulaties uitvoert voor de politie, geeft aan dat dit vaker is gebeurd en dat dit niet bij dit enkele geval het geval is. De advocaat die de politie van Oregon verdedigt geeft aan; 'Het hele idee was juist om meneer Allen te laten opgaan in de andere foto's, zodat hij niet zou opvallen.' Hij gaf aan dat dit soort procedures vaker worden aangehouden.

De uitspraak van de rechter kan een grote impact hebben op de manier waarop de politie in de toekomst omgaat met foto's van verdachten en criminelen.

afbeelding van Eefke Burg
Door: EefkeBurg

EefkeBurg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen vanEefke