Photoshop of Lightroom?

Amy Schutte 593
Klaar om je foto’s na te bewerken? Dan zijn er legio aan mogelijkheden voor programma’s die je daarvoor kunt kiezen. Beroemd (en wellicht berucht) zijn Photoshop en Lightroom, beide van Adobe.

Lightroom en Photoshop worden enorm veel gebruikt door fotografen. ‘Photoshoppen’ is zelfs een werkwoord geworden, waarmee men het manipuleren van foto’s bedoelt. Maar wat is het verschil en welke past bij jou?

Basis van Photoshop en Lightroom

Photoshop is gebouwd met zowel fotografen als grafisch ontwerpers in gedachten. Het kan daarom veel, enorm veel. Je bedenkt het, met Photoshop kan het. En als Photoshop het niet kan, is de kans klein dat je een ander programma gaat vinden dat het wel kan. Het kan wat ingewikkeld zijn, vooral wanneer je het voor het eerst gebruikt. Er zijn zoveel functies, dat het lang duurt voor je het een beetje goed onder de knie hebt. Soms zijn al die functies wat overweldigend, zeker wanneer je net begint met nabewerken. Lightroom is een programma dat volledig ontwikkeld is voor fotografen.  De schuifbalkjes waarmee je makkelijk aanpassingen kunt maken zijn direct zichtbaar, waar je ze in Photoshop vaak eerst in het menu op moet zoeken. Lightroom is daardoor iets gemakkelijker te begrijpen dan Photoshop, maar er zijn ook iets minder mogelijkheden.

Wat is er hetzelfde?

Op het eerste gezicht lijken ze best op elkaar, en er zijn veel bewerkingen die je zowel in Photoshop als Lightroom kunt maken. Zowel in Photoshop als in Lightroom kun je verschillende bestandstypen openen en exporteren, bijvoorbeeld JPG, PNG, TIFF en natuurlijk RAW. Je kunt veel belangrijke basis aanpassingen maken, zoals wijzigingen in verzadiging, contrast, helderheid, scherpte en het corrigeren van lensvervormingen. Ook bevatten beide veel gereedschappen om aan je foto te sleutelen en kun je bijvoorbeeld foto’s croppen, curves aanpassen en filters toevoegen.

Belangrijke verschillen: bewerkingen aan origineel

Lightroom gaat anders om met bestanden dan Photoshop. Het bewerkt de foto’s namelijk niet, maar de bewerkingen slaat hij op in de Catalogus. Hierin staan de verwijzing naar de bewerking van de daadwerkelijke foto. In feite onthoudt het programma dus wat voor bewerking jij wilt toepassen, maar houdt ook het originele bestand, zodat deze intact blijft.

Foto’s organiseren

Lightroom is vooral heel populair voor de eerste selectie van foto’s, zeker bij fotografen die veel foto’s maken. Het heeft namelijk een heel handige functie, waarmee je je foto’s gemakkelijk kunt organiseren. Om snel een selectie te maken van je foto’s, kun je in Lightroom vlaggen toekennen aan je foto’s. Niet alle foto’s zijn immers even goed gelukt, en de mindere hoef je dan ook niet na te bewerken. Ga door je foto’s en klik op de P toets wanneer je een foto wil selecteren. Klik op de U toets wanneer je de foto geen vlag waard vindt. Uiteindelijk heb je zo een mooi overzicht van je goede foto’s, en kun je daarmee aan de slag.

Kies je Photoshop of Lightroom?

Natuurlijk kun je die vraag alleen zelf beantwoorden. Als er één duidelijk de voorkeur zou hebben, zouden ze niet meer allebei bestaan. Veel fotografen gebruiken overigens beide, Lightroom om organisatie in de foto’s aan te brengen en voor basisbewerkingen, Photoshop voor de meer ingewikkelde bewerkingen. Probeer ze uit en bepaal welke bij jou past.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy