Perfectioneer je stilleven

Amy Schutte 943
Stillevens zijn leuk om te fotograferen. Omdat je niet met bewegende onderwerpen te maken hebt, kun je de tijd nemen om de belichting en compositie te perfectioneren. Je kunt ze in de studio maken, maar ook thuis kun je prima een goede opstelling maken. Met een stuk wit karton of piepschuim en een bureaulamp kom je al een heel eind.

Onderwerp

Een stilleven kan eigenlijk alles zijn. Je kunt genoeg inspiratie opdoen in je eigen woning. Een gerecht, bloemen, servies, speelgoed, alles kan dienen als onderwerp voor je stilleven. Bedenk wat voor sfeer je aan je foto wil geven en wat voor onderwerp daarbij past. Of juist mee contrasteert, zodat je daar het spanningsveld kunt opzoeken.

Belichting

Meestal kun je stillevens het spannends maken door het licht van de zijkant te laten komen. Dat kan overigens ook een raam zijn, met een reflectie of tweede lamp aan de andere kant. Meestal werken sterke contrasten goed, dus het is handig als er gordijnen zijn om het licht te kunnen sturen. Heb je de beschikking over een studio, stel dan twee lampen op, bijvoorbeeld in een hoek van 45 graden vanaf de achterkant. Bekijk eventueel stillevens uit de schilderkunst voor inspiratie, ook voor onderwerpen.

Statief

Een statief is vrijwel onmisbaar, tenzij je assistentie hebt. Zeker als je zelf ook de styling of inrichting van je beeld doet, heb je je handen nodig. Zorg voor een stevig statief met een verstelbare kop, als een kogelkop. Zo kun je je hoek kiezen en bijstellen. Kijk regelmatig door de zoeker om jezelf te verzekeren dat je het gewenste effect creƫert. Kies eventueel voor lange sluitertijden. Dit werkt vooral goed bij bloemen als tulpen, die snel groeien of juist vlug verwelken. Met een lange sluitertijd kun je dit proces in je foto opnemen.

Perspectief

Bij het maken van een stilleven heb je alle tijd om je creativiteit de vrije loop te laten. Je kunt dan ook naar hartelust losgaan met verschillende perspectieven. In de klassieke schilderkunst waren stillevens altijd vooraanzichten, maar het was voor een schilder dan ook veel minder praktisch om bijvoorbeeld een bovenaanzicht te bewerkstelligen. Houd daarbij rekening met de keuze voor de onderwerpen en de opstelling ervan. Fotografeer je recht van voren? Dan zijn hoogteverschillen prettig. Fotografeer je recht van boven? Dan zul je de voorwerpen wellicht wat dichter bij elkaar moeten plaatsen, om geen gaten te zien. Zorg voor een goede achter- en/of ondergrond, want ook die komt in beeld.

Scherptediepte

Bedenk van tevoren wat je scherp wil hebben in je foto en stel de diafragmaopening daarop af. In de traditionele stillevens is er vaak een grote scherptediepte, maar dat hoeft natuurlijk niet. Bedenk ook van tevoren op welk punt je gaat scherpstellen, zeker als je voor een kleine scherptediepte kiest. De kijker zal het eerst naar dat voorwerp getrokken worden, waarmee het automatisch een grotere rol krijgt in je foto.

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy