Zevende generatie van veelgeprezen LX-serie

Panasonic introduceert de nieuwe LUMIX LX100 II

Remco Stunnenberg 475
Panasonic introduceert vandaag de nieuwe LUMIX LX100 II. Dit is alweer de zevende generatie van de veelgeprezen LX-serie en is de ideale camera voor straatfotografen. De camera is klein, licht én biedt veel geavanceerde technische functies

Naast een nieuwe multi-aspect Four Thirds-sensor van 17 megapixels heeft de Panasonic LX100 II een lichtsterke Leica DC VARIO-SUMMILUX f/1.7-f/2.8 lens. Deze biedt een zoombereik met een 35mm-equivalent van 24-75 mm en is daardoor bijzonder veelzijdig. Een LVF (Live View Finder) en een nieuw 3,0-inch touchscreen geven de gebruiker alle flexibiliteit bij het kiezen van een compositie.

Andere functies zijn 4K Video en 4K Photo, nieuwe zwart-wit opties in het Photo Style-menu, verbindingsmogelijkheden via Bluetooth en Wi-Fi en de optie om op te laden via USB. De LUMIX LX100 II heeft daarnaast een sensor van in totaal 21,77 megapixels waarmee effectief 17,0 megapixels worden vastgelegd bij een beeldverhouding van 4:3. Dit is een verhoging van de resolutie vergeleken met de oorspronkelijke LX100 camera. Deze extra pixels garanderen een hoge resolutie, in welke beeldverhouding (4:3, 3:2, 1:1 of 16:91 ) er ook opnames worden gemaakt. De nieuwe sensor is circa 1,6x groter dan een sensor van één inch en biedt volgens Panasonic 'een uitstekend signaal-ruisverhouding'. 'De hoeveelheid ruis wordt hierdoor drastisch beperkt wanneer er opnames worden gemaakt bij de maximale ISO-instelling van 25.600. De nieuwste Venus Engine produceert levendige, natuurgetrouwe beelden van hoge kwaliteit met een uitstekende resolutie, een hoog contrast en indrukwekkende kleurweergave,' aldus Panasonic.

Deze nieuwe camera beschikt over een 24-75mm f/1.7-2.8 objectief, de LEICA DC VARIO-SUMMILUX-lens en 3cm Macro Shot. Met een optische zoom van 3,1x benadert de met 24-75mm equivalente lens de klassieke brandpuntsafstand van 24-70 mm. Dit betekent dat er een groot aantal verschillende onderwerpen mee kunnen worden vastgelegd, variërend van landschappen tot portretten. De lens is uitgerust met Power O.I.S. (Optical Image Stabiliser) en bestaat uit 11 elementen in 8 groepen, met 2 ED-lenzen en 5 asferische lenzen met 8 asferische oppervlakken. Daarnaast biedt de lens een groot diafragma van f/1.7-f/2.8 met 9 diafragma bladen. Panasonic: 'Hiermee maak je schitterende opnames bij weinig omgevingslicht en haarscherpe beelden met een prachtig bokeh-effect. Macro-opnames kunnen heel mooi worden vastgelegd dankzij een minimale scherpstelafstand van 3 cm in de groothoekstand en 30 cm in de telestand.'

Naast een Live View Finder met hoge resolutie (2.764.000 pixels), een gezichtsveld van 100% en een uitstekende vergroting (0,7x, equivalent van 35mm-camera), zijn er ook belangrijke verbeteringen doorgevoerd in het lcd-scherm aan de achterkant. Zo is de resolutie verhoogd naar 1.240.000 pixels en is het nu een touchscreen. Dat vergroot het het gebruiksgemak. Directe, intuïtieve bediening is mogelijk dankzij specifieke ringen en knoppen, zoals een diafragmaring, bedieningsring, sluitertijdknop, belichtingscompensatieknop (tot +/- 3EV, in het menu tot +/- 5EV) en 5 fysieke functieknoppen.

De LUMIX LX100 II biedt een snelle AF van circa 0,10 seconden2 en is in staat met hoge snelheid burst-opnames te maken bij 11 fps (AFS)/5,5 fps (AFC) voor het haarscherp vastleggen van snel bewegende onderwerpen. De LUMIX LX100 II beschikt verder over Starlight AF waarmee gebruikers 's nachts met autofocus opnames kunnen maken van de sterrenhemel. Dit is mogelijk doordat de contrastwaarde in een kleiner AF-gebied nauwkeurig wordt berekend. De Live Boost functie helpt de gebruiker bij het bepalen van de perfecte compositie in het donker door de gevoeligheid van het lcd-scherm te verhogen.

De geavanceerde 4K Photo-functie van Panasonic maakt gebruik van de 4K videoopnamecapaciteit. Dit betekent dat er opnames kunnen worden gemaakt tot 30 fps waaruit in de camera het perfecte moment kan worden geselecteerd als foto van 8 megapixels. Nieuw zijn de functies Auto Marking, waarmee sneller het juiste frame kan worden gevonden en Sequence Composition, waarmee verschillende frames kunnen worden samengevoegd tot één afbeelding voor een slow-motion effect. Ook zijn de functies Post Focus en Focus Stacking toegevoegd, waarmee achteraf het perspectief kan worden gewijzigd. Panasonic: 'Met de nieuwe functie Light Composition kunnen gebruikers nu ook gemakkelijk haarscherpe indrukwekkende foto's maken van vuurwerk en nachtlandschappen.'

De Picture Style-opties voor zwart-wit opnames zijn uitgebreid met L. Monochrome D, dat authentieke zwart-wit beelden produceert waarbij licht en schaduw worden benadrukt terwijl details behouden blijven. Verder kan de gebruiker uit verschillende korrelgroottes kiezen om zwart-wit beelden een filmisch effect mee te geven.

De LUMIX LX100 II is verkrijgbaar vanaf begin oktober 2018 in de kleur zwart met een verkoop adviesprijs van € 949,-.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco