Over Focus Peaking en andere vergeten camerafuncties

Amy Schutte 8482
De meeste functies van je camera ken inmiddels vast al. Je hebt vast wel eens door de gebruiksaanwijzing gebladerd of het menu van je camera uitgeplozen. Toch zijn er een aantal functies die niet zo vaak gebruikt worden en waar je misschien het bestaan niet eens van kende.

Focus Peaking

Focus peaking is een tool die afkomstig is uit het analoge tijdperk. De functie helpt je om handmatig scherp te stellen. Wanneer je focus peaking activeert, zie je in het LCD scherm van je camera  dat de randen van punten met groot contrast oplichten in de geselecteerde kleur. Je kunt vaak deze kleur vaak zelf instellen in het menu. Verleg je de focus, dan zullen de gekleurde randen ook verschuiven. Gebieden die niet scherp zijn, zullen ook niet gearceerd worden. Zo kun je dus controleren of wat jij denkt dat scherp is, dat ook daadwerkelijk is. Focus peaking werkt overigens niet feilloos. Het pakt bijvoorbeeld vaak een grotere scherptediepte dan je foto daadwerkelijk heeft. Je kunt er dus niet blind op gaan, de contactlenzen zullen toch gewoon in moeten. Maar het kan een handige tool zijn als extra controle.

 

 

Back button focus

Deze knop zit vaak op een DLSR zonder gebruikt te worden. Maar als je ‘m eenmaal regelmatig inzet, kun je er ontzettend veel gebruiksgemak van hebben. Het gebeurt regelmatig dat je scherpstelt met de focuspunten in je camera, door de sluiter half in te drukken,  en vervolgens het kader aanpast. Dan wil de camera scherpstellen op wat er op dat moment in het focuspunt te zien is, wat misschien iets heel anders is dan wat jij in gedachten had. Om dat te voorkomen kun je automatisch scherpstellen op het door jou gekozen punt en vervolgens overschakelen op handmatig scherpstellen. Of de sluiter al die tijd half ingedrukt houden. Zo kun je je kader aanpassen en de foto maken. Maar, je kunt hiervoor ook de backfocus knop gebruiken. Stel scherp op het punt dat je wil, druk de knop in en je kunt het kader veranderen zonder dat je camera de focus bij gaat stellen. Omdat de knop achterop de camera zit (en de knop waarmee je van auto naar handmatig scherpstellen vaak op de lens zit), gaat het sneller, zeker wanneer je eenmaal aan het gebruik gewend bent.

Bulb modus

De Bulb modus is een van de standen waarop je je camera kunt zetten met het wieltje. Met dit wieltje kun je van Auto naar M (Manual), of A/Av (Aperture Priority) of T/Tv (Shutter Priority). Bulb is ontwikkeld voor lange belichting fotografie. Je vinger wordt, in deze modus, eigenlijk de sluiter. Druk je hem in, dan opent de sluiter en deze sluit pas weer als je je vinger loslaat. Dit is handig omdat sommige camera’s een maximum sluitertijd hebben. Voor bijvoorbeeld het fotograferen van sterrensporen heb je soms langer nodig. Met de bulb kun je de sluitertijd zo lang maken als je vinger (of je afstandsbediening) dat toelaat. Het is dus vooral handig voor nachtfotografie.

 

 

Zebra

Eerder besteedden we al aandacht aan de zebra functie. Hiermee kun je instellen dat delen die tegen overbelichting aanzitten in het LCD scherm van je camera schuin gearceerd worden. Zo weet je precies welke delen erg licht worden en of er informatie verloren zal gaan door overbelichting.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy