Het Perfecte Plaatje Thuisopdracht 5 – tips van Kamera Express

Redactie digifoto Starter 1171
Iedere week houdt het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje op RTL 4 een fotowedstrijd voor haar kijkers. De winnaar ontvangt een Kamera Express cadeaubon ter waarde van €449,-. Deze week is het onderwerp van de opdracht: Maak een minimalistische landschapsfoto!

Wil je meedoen met de vijfde thuisopdracht, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen probleem! Bekijk de pagina van de vijfde thuisopdracht. Kamera Express helpt je graag op weg naar jouw perfecte plaatje door je in de liveshow Behind Your Scenes te inspireren om zelf met de opdracht aan de slag te gaan. Je kunt jouw foto inzenden tot en met 15 november.

Iedere woensdag – Behind Your Scenes Live

Iedere woensdag gaat Kamera Express live op haar YouTube-kanaal in gesprek met bekende fotografen en geeft het Kamera Express team je voldoende inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Deze week draait het bij de thuisopdracht om het maken van een minimalistische landschapsfoto, maar hoe zorg je dat het landschap op jouw foto indruk maakt? Te gast in deze aflevering is natuurfotograaf Peter Nolten. Bekijk de aflevering vanaf 11 november 20:30 uur op het YouTube-kanaal en de Facebook pagina van Kamera Express.

 

Tips voor een minimalistische landschapsfoto

Tip 1 – Creëer diepte

Wil je meer diepte in jouw beeld brengen? Plaats dan een object op de voorgrond, denk hierbij bijvoorbeeld aan een plant of persoon. Hierdoor maak je het onderwerp op de voorgrond als het ware “los” van de achtergrond waardoor er meer diepte in je foto ontstaat. Dit zorgt ervoor dat je het beeld dynamischer maakt, waardoor de foto vaak ook interessanter is om naar te kijken.

Tip 2 – Neem een statief mee

Bij het fotograferen van een landschap is een statief een essentiële accessoire. Dat een statief onmisbaar is, wordt voornamelijk benadrukt wanneer je werkt met langere sluitertijden. Een statief voorkomt in zo’n geval het ontstaan van bewegingsonscherpte. Daarnaast ben je met een statief bewuster met (de compositie van) jouw foto bezig, omdat je niet zo snel van positie kunt wisselen.

Tip 3 – Gebruik compositie als leidraad

De compositie is bij natuurfotografie misschien wel belangrijker dan het onderwerp. De juiste compositie geeft jouw onderwerp namelijk net die ene unieke invalshoek waardoor jouw foto zich onderscheidt van de rest. Hierbij kun je de regel van derden gebruiken of de gouden ratio. Ga ook eens op zoek naar lijnen, patronen en symmetrie die jouw beeld kunnen versterken.

Tip 4 – Benut het aanwezige licht

Eén van de belangrijkste elementen in een landschapsfoto is licht. Hiermee creëer je namelijk de sfeer in jouw foto. Een eenvoudig landschap kan met het juiste licht erg indrukwekkend overkomen op de kijker. Goed licht is niet altijd direct zonlicht. Bewolking is bijvoorbeeld ideaal bij landschapsfotografie. Daarnaast kun je natuurlijk momenten als het gouden en blauwe uur benutten.

Benieuwd naar meer fotografietips? Bekijk dan de themapagina. Veel plezier met het maken van jouw minimalistische landschapsfoto!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie