High-key foto's verbeteren

Franciëlle Rozendal 1657
Fotografie is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk ‘schrijven met licht’. Licht is belangrijk, omdat je hiermee de stemming van een opname kunt beïnvloeden. Zo kun je met wat kennis, diverse stemmingen creëren. We hebben in dit artikel te maken met twee soorten licht. Namelijk high-key licht (waar we ons op gaan focussen) en haar antoniem, low-key licht.

Wat is het verschil?

Een high-key belichte foto

Als we spreken van high-key licht, dan hebben we te maken met diffuus licht, oftewel zacht licht. Egaal licht zonder harde schaduwen en weinig contrast.  Kleuren verbleken en de stemming rondom de opname is meestal goedmoedig en vredig.

Een low-key belichte foto

In tegenstelling tot low-key licht, ook wel direct licht of hard licht genoemd. Deze opnames zijn vaak onderbelicht en bevatten weinig highlights. Niet licht en schoon, maar donker. Dit kan zorgen voor een dramatische, mysterieuze, duistere sfeer rondom de opname.

Beide zijn belangrijk. Het is wel de bedoeling om bewust voor een low-key of high-key effect te gaan. Deze tips geven je beter inzicht in het gebruik van licht wat betreft fotografie.

Wat is je key-licht?

Goed om te overwegen is je key-licht. De lichtbron zelf maakt niet zo veel uit en kan verschillen. De zon op een bewolkte dag is een goed voorbeeld van een natuurlijke lichtbron. Daarnaast kun je ook het gewenste effect creëren met behulp van kunstmatig licht zoals binnenverlichting, kaarslicht of flitslicht. Het is natuurlijk ook mogelijk om gebruik te maken van extra licht of reflectoren, die het effect van eventuele schaduwen verzachten.  

Om een high-key belichte foto te creëren is het van belang om ervoor te zorgen dat de lichtere en donkere aspecten van je compositie niet te veel van elkaar verschillen. Er moet een balans zijn tussen de lichtratio.  

Zijn schaduwen schadelijk?

Het gebruik van schaduwen is niet erg, maar ze kunnen zorgen voor een zwaardere stemming. Hele diepe donkere schaduwen kunnen in een opname somberheid uitstralen en worden al snel geassocieerd met duisternis. Daarbij geven ze er wel een spannende draai aan.

Sterke randen en veel contrast beperken wat een toeschouwer duidelijk te zien krijgt in een afbeelding. Deze techniek word dan ook vaak gebruikt in fotografie en de filmindustrie, denk maar aan horrorfilms.

Geschikt?

De techniek die je gebruikt moet wel passen bij het subject en overeenkomen met je intentie. Experimenteer wat met het licht en kom er voor jezelf achter wat beter bij jou past.

Achtergrond

Een high-key foto met een lichte achtergrond

Een high-key foto bevat niet altijd een gebruikelijke lichte/witte achtergrond die je vaak ziet. Zo kun je een donkere achtergrond hebben en de foto nog steeds high-key overbrengen. De achtergrond is dan anders, maar je key-licht blijft hetzelfde. De achtergrond die je kiest beïnvloed de stemming van je opname, maar het is niet bepalend wat betreft je key-licht. Daarnaast zijn er overigens vele andere factoren die hierin meespelen, zoals de pose van het subject.

Conclusie

Weten hoe je met licht een high-key foto kan creëren en daarbij een low-key foto weet te vermijden zal je zeker verder helpen in het maken van adembenemende foto’s. Het geeft je wellicht een beter begrip van hoe belangrijk licht is en wat het kan doen. Onderschat het dus niet en maak hierin bewuste keuzes doormiddel van ervaring en wat kennis.