Starten met fotografie: 3 tips voor beginnende fotografen

Redactie digifoto Starter 1540

Wil jij beginnen met fotografie? Leuk! In dit artikel lees je alvast drie tips om jouw nieuwe creatieve hobby een vliegende start te geven.

Tip 1: Laat je niet beïnvloeden als je begint met fotografie

Als beginned fotograaf lees je veel tutorials en kijk je naar tutorialvideo's, om vervolgens precies na te doen als wat er in de tutorial wordt gedaan. Als beginnend fotograaf is het lastig en bijna onmogelijk om precies dezelfde foto's te maken als professionele fotografen. Als je op deze manier leert fotograferen leer je nooit tevreden te zijn met je eigen manier van fotograferen. Je hebt dan een te hoge standaard voor jezelf gesteld. Zo kom je nooit aan jouw unieke stijl. Bekend raken in de fotografie doe je met je eigen stijl en niet met die van iemand anders. De stijl van die persoon is er namelijk al. Natuurlijk mag je wel inspiratie opdoen door te kijken naar andermans foto's, maar laat je niet mee slepen.

Tip 2: Laat je persoonlijke kant zien

Als je echt heel graag wil beginnen met fotografie , neem dan je passie mee in het werk wat je maakt. Laat je eigen persoonlijkheid naar voren komen in je foto's. Zo maak je de foto's uniek. Bedenk waarom het zo leuk is om te fotograferen. Kijk naar de beste foto's die je hebt gemaakt tot nu toe. Waarom zijn die het mooiste? Wat maakt ze speciaal? Focus je hier op voor de volgende keer dat je op pad gaat.

Tip 3: Pak de camera en ga op pad

Leren doe je door te doen. Pak je camera en ga naar buiten. Kijk om je heen naar wat je wilt vast leggen. Oefen overdag, 's avonds, binnen en buiten. Doe wat je niet laten kan, voor je het weet heb je die prachtige foto gemaakt die jou bekend maakt. Probeer elke maand een nieuwe techniek te leren. Zo heb je een maand de tijd om het onder de knie te krijgen. Weet wel, oefening baart kunst. Het kost tijd en moeite om als beginnend fotograaf echt goed te worden. Echter, dit geldt natuurlijk voor alles in het leven.

Bonustip: Kies de camera die bij jou past

Wanneer je start met fotograferen heb je echt niet meteen de nieuwste en beste systeemcamera of spiegelreflex nodig. Probeer eerst te leren kijken en de basisinstellingen te kennen. Daarna kun je steeds verder doorgroeien. Ben jij op zoek naar een leuke starterscamera en lijkt video je ook wel wat? Dan is de Panasonic LUMIX G100 misschien wel wat voor jou. Deze super compacte starterscamera met vlogmogelijkheden werd onlangs geintroduceerd en wij gingen er al mee aan de slag. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie