Nieuwe f/0.95 lens voor Sony van Zenit

Nieuw: Zenitar 50mm f/0.95 bokeh lens voor Sony

Eefke Burg 199
Eerder deze maand verscheen het nieuws van de Nikon Nikkor Noct 58mm f/0.95 op de CP+. Opnieuw is er een f/0.95 lens geïntroduceerd van Zenit: de Zenitar 50mm f/0.95

Mooie bokeh met de Zenit Zenitar 50mm f/0.95 lens: specificaties

Zenit heeft de Zenitar 50mm f/0.95 lens aangekondigd: een f/0.95 primelens met een gewicht van maar liefst 1.2 kilogram. De bokeh van deze f/0.95 lens is uniek en wordt veroorzaakt door een perfect rond diafragma. Met maar liefst veertien diafragmabladen is de f/0.95 lens volledig manueel. In de binnenkant van de lens is er dan ook geen elektronica aanwezig. Scherpstelling gebeurt dan ook volledig manueel.

De f/0.95 lens is opgebouwd uit acht groepen met daarin negen elementen. De materialen die gebruikt zijn voor het maken van de f/0.95 lens zijn glas en metaal. De lens is te verkrijgen voor full-frame Sony E-mount camera’s en kost 49.000 Russische Roebel, omgerekend zo’n € 674,41.

Aan de slag met de Zenitar 50mm f/0.95 bokeh lens

Alexandra Bochkareva mocht als één van de eerste fotografen met de Zenitar 50mm f/0.95 aan de slag. Ze heeft een serie portretten gemaakt van een roodharig model. De achtergrond bij deze portretten is zacht met mooie dromerige bokeh. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de achtergrond erg donker is, waardoor het bokeh niet goed te bekijken is. Je ziet op één van de foto’s, waarin het model haar haar heen en weer zwiept, dat er slechts een heel klein gedeelte van de foto scherp is. We zouden het objectief zelf moeten testen om te bekijken hoe het bokeh eruitziet.

Algemeen directeur Vadim Kalygin van Zenitar is erg trots op de prestatie van de lens. Hij geeft aan dat de lens voor zowel professionals als amateurs interessant is en dat deze vooral geschikt is voor artistieke fotografie. “Door de nieuwe verbeterde berekeningen is het beeld scherper. De lens heeft zijn eigen tekening en de kwaliteit van het product doet zeker niet onder voor de buitenlandse tegenhangers,” aldus Vadim Kalygin.

Op CP+ kondigde Nikon eerder al het de eerste f/0.95 lens aan. De Nikon Nikkor Noct 58mm is een vlaggenschip van Nikon dat veel in huis heeft. Onder andere is er een nieuwe coating ontwikkeld: de ARNEO coating die ghosting en flaring moet tegengaan. Voordeel van de 58mm is dat deze door zijn brandpuntsafstand nog iets beter zal lenen voor portretfotografie. Mocht je interesse hebben in deze f/0.95 dan zal je helaas nog heel even moeten wachten. De lens komt pas in de loop van 2019 op de markt.

Wil je meer weten over de nieuwste apparatuur lees dan ook: Eerste pinhole fotografie objectief met zoom.

 

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke