Wij waren erbij!

Nieuw! Sony presenteert 600mm en 200-600mm tele-objectieven

Christel  de Wolff 1035
Sony presenteert de 600mm f/4 GM OSS en 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS. Wij waren bij de aankondiging in Londen voor een eerste indruk van de twee supertelelenzen.

In Londen presenteerde Sony aan een select gezelschap van fotoredacteuren vanuit heel Europa twee nieuwe tele-objectieven. Wij waren bij de aankondiging in Londen en mochten al fotograferen met de 600mm f/4 GM OSS en 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS.

Bij de Ham Polo Club te Londen krijgen we een wedstrijd te zien die wij proberen zo goed mogelijk te fotograferen met de nieuwe objectieven. Dat 600mm een ideaal brandpunt is voor sportfotografie wordt snel duidelijk.

Sony 600mm f/4 GM OSS en Sony 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS

De Sony 600mm f/4 GM OSS is compact en licht genoeg om er mee uit de hand te kunnen fotograferen. Dat is ook dankzij de opbouw van de lens, waarbij duidelijk rekening is gehouden met het gebruiksgemak. De lensdelen zijn zo veel mogelijk aan het begin van de lens (vanaf de vatting gezien) geplaatst. Daardoor heb je niet het idee dat het objectief naar voren kantelt als je ermee vanuit de hand fotografeert.  

Wie minder spierballen heeft, of graag wat extra zoommogelijkheden heeft, is de Sony 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS een uitkomst. Dit objectief is iets minder lichtsterk, maar bij de sportwedstrijd die we fotograferen, is dit nauwelijks een probleem. Op het poloveld is dit een duidelijk voordeel wanneer de match zich ineens op een dichterbij gelegen gedeelte van het veld bevindt. Met een simpele polsbeweging zoomt de Sony 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS van het grootste bereik naar het kleinste en weer terug. Omdat de zoomring zo nauwkeurig en snel reageert, verlies je haast geen tijd met het bijstellen.

Snelle en goede autofocus

Beide aangekondigde teleobjectieven beschikken over een extreem snelle en accurate autofocus. Dankzij de nieuwste human en animal eye autofocus firmware update is het ook nog eens mogelijk om precies te kiezen of ik de ingespannen gezichten van de paarden of hun ruiters scherp in beeld wil vangen.

Wildlife

De volgende dag vertrekken we naar Port Lympne Safari Park (nabij Folkestone) om te zien of de objectieven zich ook zo goed lenen voor Wildlife fotografie als Sony zelf zegt. In een grote dieseltruck, worden we over het hobbelende terrein rondgereden. De beeldstabilisatie doet z'n werk, toch is het lastig om zo'n lang brandpunt stil te houden tijdens het rijden. Gelukkig stopt de bus een aantal keer om deze reden. Helaas spotten we in dit park niet de tijgers, neushoorns of leeuwen waarop we hadden gehoopt. Maar we zien wel diverse mooie andere dieren waaronder  antilopen, zebra's, herten en giraffen.Wat echter opvalt is dat, hoewel 600 millimeter als een enorm brandpunt klinkt, iedereen toch wenst dat er toch nóg wat dichter op de actie ingezoomd kan worden. De dieren in het park zijn erg ver weg en we mogen de truck vanwege veiligheidsredenen niet verlaten.

Lees ook; Wildlife fotografie: 3 tips

Gebruik van tele-converters

Sony heeft de oplossing paraat. De twee supertele-objectieven zijn gemaakt om perfect samen te werken met de 1.4x en 2.0x tele-converters van Sony. Zo breng je de brandpuntsafstand van 600 naar 840 of zelfs 1200mm. Als je dan nóg het gevoel hebt, niet dichtbij genoeg te kunnen komen, weet ik het ook niet meer. Het gebruik van tele-converters kon in het verleden nog wel eens lastig zijn omdat de lichtsterkte van het objectief rap achteruit zou gaan naar mate je sterkere converters gebruikte. Deze nieuwe objectieven verliezen echter totaal niet aan lichtsterkte, wat het gebruik van tele-converters enorm aanmoedigd.

Prijs en beschikbaarheid

Beide geïntroduceerde Sony objectieven zullen in september van dit jaar beschikbaar komen. De Sony 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS heeft een adviesprijs van € 2100,- en de Sony 600mm f/4 GM OSS zal worden verkocht voor € 14.000,-

 

Tags: Sony, telelens, G master

Lees ook: Twee Nederlandse en een Belgische fotograaf succesvol bij Sony World Photography Awards

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel