Betere foto's maken in de dierentuin

Natuurgetrouwe foto's maken in de dierentuin (deel 1)

Julian Huijbregts 4845
Exotische dieren fotograferen we natuurlijk het liefst in de natuur. Om dat voor elkaar te krijgen zal je echter verre en kostbare reizen moeten maken. De kans dat je dieren tegenkomt is bovendien niet gegarandeerd. Wij laten je zien hoe je in de dierentuin ook natuurgetrouwe foto's kunt maken.

Achtergrond en omgeving

Wil je in de dierentuin foto's maken waarvan het lijkt alsof ze echt in de natuur gemaakt zijn, dan zul je nauwkeurig op de achtergrond en de omgeving moeten letten. Zulke foto's maken van dieren in kleine hokken is vrijwel onmogelijk, omdat je dan meestal een hekwerk of ander storend element in beeld krijgt. Gelukkig zijn de meeste dierentuinen in Nederland en Belgiƫ ruim opgezet en vertoeven de dieren in een omgeving die lijkt op hun natuurlijke habitat.

Nu moet jij er als fotograaf goed op letten dat je geen hekwerken, mensen of andere onnatuurlijke elementen in beeld krijgt. Bij grote dieren kan dat een flinke uitdaging zijn. Vrijwel altijd heb je een deel van een hek (vaak ook achter het dier) in beeld. Kien je standpunt nauwkeurig uit, probeer een plek te vinden waar je bijvoorbeeld een bomenrij op de achtergrond van je foto kunt plaatsen, of neem een laag standpunt in waardoor storende elementen uit beeld verdwijnen.

Prairiehond

Prairiehondjes lijken maar al te graag op de foto te gaan. Stokstijf staan ze in hun verblijf te poseren. Dat geeft jou alle tijd om een mooi standpunt uit te zoeken. Om het diertje los te laten komen van de achtergrond neem je een laag standpunt in. Zo is deze foto gemaakt met de camera op de grond.

Prairiehondje
Camera: Panasonic GH2
Brandpunt: 280mm
Diafragma: f/5.8
ISO: 160
Sluitertijd: 1/800

Rode Ibis

Als we een paar stappen naar rechts hadden gedaan hadden we deze rode ibis perfect vrijstaand vast kunnen leggen, zonder de begroeiing in de voorgrond. Toch hebben we bewust gekozen om de groene sprieten in beeld te brengen. Daardoor krijg je het gevoel dat de vogel zich in de natuur bevindt. Als je de foto bekijkt lijkt het alsof je de ibis door het riet bespiedt. Denk dus ook aan de voorgrond van je foto's en probeer af en toe juist expres hier elementen in terug te laten komen.

Rode Ibis
Camera: Panasonic GH2
Brandpunt: 280mm
Diafragma: f/5.8
ISO: 160
Sluitertijd: 1/250

IJsbeer

Bij de grotere (roof)dieren is het meestal erg lastig om ze op de foto te zetten zonder muren, hekken of schrikdraad in beeld. Bij deze ijsberen moesten we goed zoeken naar een compositie waarbij geen storende elementen in beeld kwamen.

IJsbeer
Camera: Panasonic GH2
Brandpunt: 280mm
Diafragma: f/5.8
ISO: 160
Sluitertijd: 1/800

Deel 2: Abstractie en details

Binnenkort lees je deel twee van dit artikel op deze website. Daarin leggen we je uit hoe je mooie abstracte beelden maakt van details van dieren.