Natuurfotografie: bomen

Fenna Kiebert 231
Hoe maak je de mooiste foto's van bomen en zorg je voor de mooiste natuurfotografie?

Een favoriet onderwerp van veel (natuur)fotografen is de boom. Logisch ook, want bomen doen het altijd goed bij natuurfotografie. Bomen zijn overal te vinden, dus je hebt altijd een kans om ze te fotograferen. Enkele manieren en tips om bomen zo mooi mogelijk op beeld te krijgen.

De alleenstaande boom

Een eenzame boom alleen in een veld of op een heuvel is bijna altijd een goede idee als het gaat om natuurfotografie. Zet de boom in het midden van je frame of plaats hem in de linker of rechterzijde. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de boom echt geïsoleerd is en dat andere concurrerende bomen in het frame niet afleiden.

De boomtunnel

Een ander populair type foto is de tunnel. Deze bevat een sterke leidende lijn en een oneindig punt. Als het om bomen gaat, zal je merken dat ze van nature goed zijn in het maken van tunnels. Dit gebeurt wanneer een boom een ​​gebogen stam heeft en takken die naar de zijkant wijzen. Een andere plaats waar je een boomtunnel kunt zien, is een pad of weg met bomen aan beide zijden, waar deze bomen een dak vormen van takken. 

De verandering van seizoenen

Zoals met alle dingen in de natuur, zullen bomen meeveranderen met de seizoenen. Zolang je niet in de tropen bent, kun je het hele jaar door de verandering in een boom zien. De krachtigste manier om dit op te nemen, is door een compositie te kiezen voor je natuurfotografie en deze compositie elk van de vier seizoenen te fotograferen. Of die samenstelling een enkele eenzame boom is of een pad met bomen erlangs, is aan jou.

Creatieve technieken toepassen bij natuurfotografie

Er zijn veel fotografie-technieken bij natuurfotografie die je kunt proberen. Veel van deze technieken zijn aanpasbaar om te gebruiken bij fotografie van bomen. Hier een paar voorbeelden:

  • Silhouet - Dit werkt geweldig bij natuurfotografie, voornamelijk met bomen, vooral bij bomen met prachtige takken. Silhouetten zijn relatief eenvoudig te bereiken. De boom zou natuurlijk moeten silhouetten zolang je fotografeert met de zon voor je.
  • Infrarood - Kies een zonnige dag met wat wolken in de lucht. Kies voor de zomer, omdat deze techniek groene bladeren op de boom nodig heeft. Deze foto's kunnen worden gemaakt met infraroodfilters of hergebruikte camera's. Je moet de witbalans in de nabewerking aanpassen. Als je klaar bent, produceer je een prachtige foto
  • Lange sluitertijd – Ook lange sluitertijd is een succes bij natuurfotografie. De boom zelf profiteert echter niet van lange sluitertijd. Op dagen dat wolken door de lucht bewegen, ziet deze techniek er fantastisch uit. De statische boom naast wazig bewegende wolken ziet er heel mooi uit.

Details foto's

Als je veel foto's van hele bomen hebt gemaakt, is het een goed idee om dit in evenwicht te brengen met enkele detailfoto's, detailfoto’s doen het ook altijd goed in de natuurfotografie. Je hebt echt veel keus als het gaat om het soort detailfoto's dat je van bomen maakt. Je kunt gebruik maken van alle delen van een boom, denk bijvoorbeeld aan de bladeren. Detailfoto's van bladeren kunnen verschillende vormen aannemen. Je zou je op één enkel blad kunnen focussen en op de achtergrond een bokeh-achtergrond kunnen creëren. Foto's van bladeren werken heel goed met de zon die van achteren door het blad schijnt. Ook de boomschors is een prachtig detail bij natuurfotografie. Focus je op de schors om de maximale textuur in je foto te krijgen. Tot slot zijn takken ook altijd mooi. In elkaar grijpende takken zorgen voor geweldige detailfoto’s.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna