Mooi: verval fotograferen

Amy Schutte 334
Vaak zoek je als fotograaf naar mooie onderwerpen om te fotograferen. Schoonheid is echter ook te vinden in aftakeling en verval.

Ga maar eens na: welk beeld zou je het meest aanspreken. Het gladde model van een shampooreclame, of een doorleefd gezicht getekend door het leven? Voor veel mensen die visueel ingesteld zijn, zoals fotografen, zal het het laatste zijn. Zo geldt dat ook voor veel andere dingen.

Zoek naar imperfectie

Vaak voelen we ons juist aangetrokken door imperfectie. Als fotograaf moet je daarvoor een kleine omschakeling maken. In het dagelijks leven hebben we geen zin om naar lelijke, aftakelende dingen te kijken en lopen we snel door. Maar zie ze als fotografische onderwerpen en er gaat een hele wereld voor je open.

Ook verval in het klein

Verval zit niet alleen in grote dingen, als gebouwen. Daar kunnen Urbexers overigens hun hart aan ophalen. Ook in kleine dingen kunnen mooie onderwerpen schuilen. Kapotte prullenbakken, onkruid dat op onmogelijke plekken groeit, overal zijn mooie onderwerpen te vinden. Zowel in de natuur als in de stad. Kijk goed om je heen, ook naar boven en beneden. Kijk ook langs de kant van een weg of wandelpad.

Macro

Macrofotografie wordt meestal ingezet om mooie dingen te fotograferen. Door de kleine scherptediepte wordt de achtergrond mooi onscherp, waardoor de schoonheid van zo’n onderwerp goed uit de verf komt. Juist die tegenstelling met een oud, ‘lelijk’ onderwerp in een macrofoto is enorm interessant.

Zoek naar contrast in verval

Sigarettenpeuken in de natuur vallen enorm uit de toon. Maak daar gebruik van. Zoek naar contrasten, ook in kleur en licht, en maak daar gebruik van om het contrast in onderwerp extra aan te zetten. Gebruik bijvoorbeeld eventueel extra licht of zet kleuren extra aan in de nabewerking.

Verval is een te gek onderwerp. Je kunt er zelfs een serie van maken! Wanneer je ogen eenmaal opengaan voor de schoonheid van het lelijke, doen zich talloze onderwerpen aan.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy