Fotograferen van mode

Modefotografie: iets voor jou?

Redactie digifoto Starter 1966

Heb je affiniteit met zowel fotograferen als mode? Dan zal modefotografie wel iets voor jou kunnen zijn. Het gaat bij dit genre veelal om het tentoonstellen van kleding en andere modeartikelen. Wij geven je 5 tips die je moet onthouden als je je bezig gaat houden met modefotografie.

1. Voorbereiding

Bij modefotografie vertel je een verhaal met behulp van kledingstukken. Bedenk daarom van tevoren goed wat voor beelden je wilt schieten waarin je de modeartikelen laat spreken. Natuurlijk moet je daarnaast ervoor zorgen dat de kleding geen kreukels bevat of vies is. Achteraf gebruik maken van Photoshop is niet de oplossing: het kost enorm veel tijd en technieken die uiteindelijk ten koste gaan van de beeldkwaliteit.

2. Je hebt een team nodig

Als fotograaf heb je niet alle tijd om de kleding of accessoires goed op de foto te krijgen. Net als het concept is een team hebben erg belangrijk. Zoek een stylist voor het uitkiezen van de kledingstukken en idealiter een visagist en een kapper, als je werkt met een model, die zorgen dat make-up en haar goed zitten.

3. Het model voor modefotografie

Je team kan net zo hard hun best doen, maar als je model niet geschikt is voor de fotoshoot, zullen de foto’s dat laten zien. Het model maakt of kraakt de foto. Het is daarom belangrijk om het juiste model te kiezen. Veel modellen hebben een portfolio die je kan inkijken voordat je een keuze maakt.

4. Instellingen

Uiteraard is het belangrijk om gebruik te maken van genoeg licht. De producten zien er daardoor schoner en professioneler uit. Hanteer de volgende instellingen:

- ISO : Niet hoger dan 700. Neem je een hogere ISO, dan is de kans groter dat foto’s ruis bevatten.

- Diafragma: Groter dan F/11. Dit zorgt ervoor dat alle aspecten van je product scherp en gefocust zijn.

- Witbalans: Het beste kan je de camera je witbalans automatisch laten bepalen. Mocht het niet naar wens zijn, dan kan je het altijd nog handmatig aanpassen.

Videotutorial: beginnen met fashionfotografie

5. Leveren bij modefotografie

Als je in opdracht werkt om foto’s te maken van kledingstukken moet je er rekening mee houden dat alles van het product gezien moet worden. Maak dus niet één foto van maar eerder vijf tot tien. Een voor-, zij-, en achteraanzicht geeft al een redelijk beeld van het product. Een close-up waarop de stof te zien is ook altijd erg gewild.

Als je je gaat bezighouden met modefotografie is het dus belangrijk om te letten op hoe je precies de artikelen in beeld gaat brengen. Houd bovenstaande tips in je achterhoofd als je gaat experimenteren en je komt al een heel eind!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie