Mobiel fotograferen met portretmodus

Sterre Hartjes 213
Portretfoto's zijn tegenwoordig makkelijk te maken met de portretmodus op de iPhone. Lees hier waar je op moet letten.

Portretmodus is te vinden op de iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8 Plus, iPhone 7 Plus. Heb je geen Apple telefoon? Geen nood, binnenkort schrijven we een soortgelijke tutorial maar dan toegespitst op het fotobewerken op je Android telefoon! 

Let op de achtergrond

Portretmodus op de telefoon vervaagt de achtergrond. Werk met veel contrast tussen de achtergrond en het onderwerp wat je wilt vastleggen. Als het model dat je wilt fotograferen met portretmodus donkere kleding aan heeft, fotografeer dan voor een lichte achtergrond. Heeft het model lichte kleding aan, fotografeer dan voor een donkeren achtergrond. De telefoon ziet nu makkelijk verschil in de voor- en achtergrond en weet nu precies wat hij scherp moet laten en wat vervaagt moet worden. Dit contrast ziet de telefoon ook door verschil in textuur. Een standaard wit T-shirt voor een muur met textuur werkt ook erg goed.

Afstand bij portretmodus

De afstand bij het fotograferen in portretmodus is erg belangrijk. Zorg dat je fotografeert met een afstand tussen de 1.5m en 2m. Bij fotograferen buiten deze afstand krijgt de telefoon het lastig met het herkennen van de achtergrond. De afstand tussen het model en de achtergrond is nog belangrijker. Zo herkent de telefoon nog makkelijker het verschil tussen achtergrond en model. De telefoon maakt ook een melding wanneer de afstand niet goed is.

Oefenen met portretmodus 

Portretmodus is niet alleen voor portretten van mensen. Alles wat je wilt kan je fotograferen met portretmodus. Begin met oefenen met bloemen of glazen in je huis. Zo leer je hoe een beetje hoe alles werkt. Probeer daarna misschien om je huisdier op de foto te zetten in portretmodus. Dit is al vaak wat lastiger omdat dieren niet vaak stil zitten. Stil zitten is wel heel erg belangrijk voor portretmodus omdat de telefoon moet focussen op het onderwerp. Als het onderwerp beweegt gaat dit lastig. Als dieren je goed af gaan kan je mensen gaan fotograferen in portretmodus.

Diafragma en licht

Bij de iPhone XS, iPhone XS Max, en iPhone XR kan de scherpte diepte worden aangepast op de foto als de foto te veel scherpte diepte verschil heeft. Helaas kan dit niet bij alle iPhone modellen. Wat wel kan bij alle modellen (op de iPhone 7 plus na)  is het aanpassen van het licht. Zo kan er standaard licht worden toegevoegd maar ook studiolicht, contourlichten toneellicht.

Lees ook: Basis fotobewerking voor iPhone

Heb je geen Apple telefoon? Geen nood, binnenkort schrijven we een soortgelijke tutorial maar dan toegespitst op het fotobewerken op je Android telefoon!