digifoto Starter Awards

MCOPlus 14EXT-N Macro Ringflitser

Redactie digifoto Starter 3674
Macrofotografie maakt het mogelijk om de wereld die je kent op een heel andere manier te bekijken. Vaak heb je echter behoefte aan meer licht en dan komt een macroflitser goed van pas. We hebben de MCOPlus 14EXT-N Macro Ringflitser voor Nikon-camera’s voor je getest.

MCOPlus 14EXT-N Macro Ringflitser

Omdat je bij macrofotografie vaak relatief dicht op je onderwerp zit, is er wel een probleem met de scherpte. Macro-objectieven zijn vaak enorm scherp, maar juist doordat je zo dicht op je onderwerp zit heb je te maken met erg snel weglopende scherpte bij grotere diafragma’s. Wil je een bloempje of een insect volledig of voor een groot gedeelte scherp in beeld brengen? Dan is daar een klein diafragma voor nodig, wat meestal weer een langere sluitertijd betekent. De marges zijn zo klein dat een klein beetje beweging al een volledig bewogen onderwerp kan betekenen.

Extra licht is daarom in veel gevallen geen overbodige luxe. Met de MCOPlus 14EXT-N Macro Ringflitser is dat geen enkel probleem. De krachtige macro- en ringflitser zorgt voor voldoende gebalanceerd licht op je onderwerp, zodat je ook met kortere sluitertijden aan de slag kunt met een klein diafragma. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je graag wilt flitsen omdat je dat mooi vindt. Met flits kun je natuurlijk een specifiek effect of een bepaalde sfeer creëren. 

mcoplus flitser

MCOPlus 14EXT-N in de praktijk

De flitser is erg gemakkelijk in gebruik. Binnen één minuut heb je hem werkend, want het enige dat je daarvoor hoeft te doen is hem op je flitsschoen plaatsen en de ringflitser zelf via een meegeleverde ring op je objectief monteren. Die ringen worden in diverse filtermaten meegeleverd (49, 52, 55, 58, 67, 72 en 77mm) zodat jouw maat er ongetwijfeld tussen zit. Die ring schroef je  op de bestaande schroefdraad van je objectief en vervolgens klem je de flitser er gemakkelijk omheen. Het is een eenvoudig systeem, maar het werkt feilloos. De MCOPlus 14EXT-N Macro Ringflitser is verder degelijk uitgevoerd met stevige plasticsoorten.

Op de voeding, die je op de flitsschoen plaatst, kun je vervolgens diverse functies en instellingen beheren. Zo kun je de twee flitshelften van de ring tegelijk of afzonderlijk van elkaar laten werken. Dat tweede kan handig zijn als je een onderwerp van één kant wilt belichten. Op het lcd-scherm zijn de instellingen duidelijk af te lezen. Handig: de flitser schakelt zichzelf uit na negentig seconden.

In de praktijk is deze macroflitser een fijne metgezel die je overal van genoeg licht voorziet. De flitser werkt zowel met TTL als manueel, zodat je altijd precies de goede instellingen voor jouw foto kunt kiezen. De oplaadtijd tussen de flitsen is kort genoeg op een mooi tempo te fotograferen en ook de hoeveelheid flitsen op één lading AA-batterijen  is ruim voldoende.

Voor iedereen die denkt dat het werken met een macroflitser ingewikkeld is, hebben we goed nieuws. Ook zonder kennis van flitsen en macroflitsers kun je goed met deze De MCOPlus 14EXT-N Macro Ringflitser werken. Het is uiteraard aan te bevelen om de gebruikshandleiding te lezen, maar écht nodig is dat niet.

mcoplus flitser

Conclusie

Het werken met de MCOPlus 14EXT-N Macro Ringflitser is ons prima bevallen. Deze ringflitser is een handig accessoire als je om extra licht verlegen zit en daarnaast is de flitser eenvoudig in gebruik. De geleverde prestaties zijn prima en de grote hoeveelheid verschillende opties zorgt ervoor dat je altijd de goede instellingen kunt vinden voor jouw foto’s. Ten slotte is er ook de relatief lage prijs, die deze flitser een goede prijs/kwaliteitsverhouding geeft.

Adviesprijs: € 149,- (Ook verkrijgbaar in Canon-variant)
Info: laminanederland.nl

Beoordeling

De MCOPlus 14EXT-N Macro Ringflitser  werd getest in digifoto Starter 1.2018. We beoordeelden de flitser met een Zeer Goed award! digifoto Starter 1.2018 en andere edities bestel je gemakkelijk in onze webshop. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie