Maak perfecte foto’s elke keer als je de camera oppakt

Aimée van Vuuren 299
Het leerproces is voor iedereen anders, sommige fotografen krijgen de technieken snel onder knie. Anderen doen er net wat langer over en hebben meer sturing nodig. Als het al mogelijk is om iemand écht iets te leren qua fotografie, dan moet het advies ook praktisch zijn. Hoe maak je bijvoorbeeld perfecte foto’s elke keer als je de camera oppakt zonder moeilijke instellingen? Wij geven je tips.

Bedenk wat je wilt vastleggen

Bedenk en visualiseer van te voren wat je wilt gaan vastleggen, nog voordat je aankomt op de locatie waar je gaat fotograferen. Als je je gaat voorbereiden, voel je je ook gemakkelijker om kleine aanpassingen te maken, mocht dat nodig zijn. Dit betekent niet dat je gefaald hebt, de uiteindelijke foto’s kunnen er zelf beter uit komen te zien.

Kom dichterbij

Natuurlijk moet je rekening houden met persoonlijke veiligheid en perspectiefvorming maar als je iets echt heel graag wilt fotograferen, doe dan de moeite om zo dichtbij mogelijk te komen om de perfecte foto’s te maken. Je krijgt er geen spijt van om net een paar meter dichter bij je onderwerp te gaan staan, zolang je niet gevaar bent.

Lees ook: verwijder je foto's niet te snel!

Werk aan je locatie

Wees niet tevreden met de eerste paar foto’s die je hebt gemaakt. Daarentegen hoef je ook geen duizenden foto’s te maken. Zelfs als je het gevoel hebt dat je je beste foto ooit hebt gemaakt, blijf werken. Verplaats jezelf, verander wat aan je locatie en je setting, verplaats je onderwerp en perspectief. Gun jezelf meer dan het hebben van één visie.

Waakzaam zijn is de sleutel

Wees altijd klaar om een foto te maken op het meest spontane moment, dit zijn de beste momenten om geweldige foto’s vast te leggen. Het maakt niet uit hoe comfortabel iemand is voor de camera, spontante momenten komen pas tevoorschijn als de camera niet meer voor je gezicht zit. Blijf op je onderwerp letten, vooral als zij niet meer op jou letten.

Lees ook: welk objectief heb jij nodig? 

Keer terug naar je locatie

Terugkeren naar de locatie van fotograferen op een ander tijdstip van de dag of zelfs een paar dagen daarna geeft al een heel ander beeld van de setting. Verschillende weersomstandigheden, verlichting of een heel ander seizoen. Het heeft invloed op hoe je foto’s eruit komen te zien, de ene mooier dan de ander.

Onthoud deze tips als je gaat fotograferen. Instellingen hoeven niet ingewikkeld te zijn om mooie foto’s te maken. Uiteindelijk gaat het om jou achter de camera. Succes!

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée