Linkshandig zijn lastig voor fotografie?

Amy Schutte 1023
Het is vandaag linkshandigendag, zeker 10 tot 15 procent van de wereldbevolking is linkshandig. Hoe is dat in de fotografie, waar digitale camera's allemaal gebouwd zijn om met de rechterhand te bedienen?

Praktisch

Linkshandigen lopen in de hele wereld tegen veel kleine ongemakken aan. Een computermuis is gemaakt voor rechtshandigen, een whiteboard met viltstift is prima te gebruiken met link, maar je hand is meteen een wisser dus erg praktisch is het niet. Ook camera’s zijn gemaakt om met je rechterhand af te drukken. Over het algemeen leert een kort online onderzoekje ons dat de meeste linkshandigen daar niet veel problemen mee hadden. Net als ze (we, ook ik) met de muis en het whiteboard hebben leren omgaan. Als je het jezelf meteen op die manier aanleert, is een camera prima te bedienen, omdat er niet zoveel fijne motoriek komt kijken. De wieltjes maken netjes klikjes en de ontspanknop kun je enkel half of heel indrukken. Prima te doen.

Linkeroog sterker

Minder praktisch is het als links ook het dominante oog is. Dat komt vaak voor bij mensen die linkshandig zijn en ook daar is je camera niet op ingesteld. Wanneer je dan door de zoeker kijkt, zorgt je gezicht voor een vet en vies LCD scherm. In het geval van een touchscreen, kan je neus zelfs afdrukken of op de verkeerde plek scherpstellen. Hier is niet zoveel aan te doen, behalve zorgen dat je een camera aanschaft zonder touchscreen.

Steve mcCurry

Er zijn ook mensen die linkshandig zijn, omdat de rechterhand niet of minder goed functioneert. Zo fotografeert Steve McCurry, maker van de iconische ‘The Afghan girl’ met links. De fotograaf kreeg als 5-jarige een ongeluk, waardoor een aantal botten in zijn rechterhand braken en een aantal zenuwen beschadigingen opliep. Hij leerde zichzelf een bijzondere manier van fotograferen aan, die je kunt zien in deze video.

Oplossingen

Griekse fotograaf Giannis Papapostolou fotografeerde een bruiloft van zijn vrienden. Hij had een gekleurde rookbom meegebracht, voor een lange belichting foto met een gaaf effect. Toen hij achter het paar ging staan en de rookbom aanstak, bleek het om een rotje te gaan. Hij verloor de duim, wijsvinger en deel van zijn middelvinger van zijn rechterhand. In een oproep aan camerafabrikanten  legt hij uit tegen wat voor problemen hij aanloopt. Hij pleit voor een touchscreen waarmee alle functies van de camera aan te sturen zijn. Ook de functies die met aparte knoppen of wieltjes bestuurd worden. Ook oppert hij het idee om een soort cameragrip te maken, die aan de onderkant van de camera gemonteerd kan worden en een linkerhand bediening heeft. Zo is elke camera aan te passen voor mensen die alleen hun linkerhand kunnen gebruiken.

Analoog wel linkshandig

Er bestaan overigens wel analoge camera’s met de sluiterknop aan de linkerkant. In deze digitale tijd worden camera’s echter in grotere aantallen geproduceerd, en zijn dit soort aanpassingen er niet. Wie weet komt er iets voor op de markt. Tot die tijd moeten we het creatief oplossen. Dat lukte deze twee mannen, dus ons lukt dat vast ook.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy