Lezersfoto van Ron Meijer

Redactie digifoto Starter 1049
In de lezersfotorubriek gaan we in gesprek met Ron Meijer over twee beelden uit zijn portfolio.

‘Deze foto heb ik “De Rechter” genoemd. Het is een Neushoornvogel uit Ouwehands Dierenpark. Deze vogels zitten al in begin van het park en zijn ook duidelijk hoorbaar en zichtbaar aanwezig. Ze zitten wel achter een net, maar met de juiste instellingen kan je de vogels prima fotograferen. Deze foto heb ik al in 2016 gemaakt, maar onlangs opnieuw bekeken en bewerkt. Daarbij heb ik gebruikgemaakt van mijn eigen ontwikkelde Low Key workfl ow. Door deze bewerking krijgt de vogel iets aristocratisch! Dit met een knipoog naar de “oude meesters” in de schilderkunst. Inmiddels heb ik een aardige collectie van deze foto’s met de meest fantastische dieren. Ik maak ze zelfs in opdracht. Dan gaat het om huisdieren, maar af en toe doe ik het ook voor dierentuinen.’

Meet Kevin "The master of hypnose"

Kevin (35 jaar) is in september 2013 vanuit de dierentuin van Berlijn naar Apenheul (Apeldoorn) gekomen. Het is een volledig ontwikkelde kerel: hij heeft karakteristieke wangplaten, lange haren en brede schouders. Kevin kan je erg doordringend aankijken met zijn fonkelende ogen. Hij lijkt je op zo'n moment echt te 'lezen’ en maakt vaak lang oogcontact. Hij is één van de twee volwassen Orang-oetan-mannen in de Apenheul.

De foto is deze zomer gemaakt met de FujiFilm X-T2 en de XF 100-400mm en teleconverter XF 1.4x TC. Het fijne van de X-T2 als systeemcamera is dat je tot ISO 3200 bijna ruisvrij kunt fotograferen en zelfs tot ISO 6400 is er eigenlijk ook geen probleem. Dat zie je terug in deze foto. De RAW is in Camera Raw bewerkt en in Photoshop verder tot “Dark Animal Portrait” omgezet. Dit is een door mij zelf ontwikkelde workfl ow in Photoshop. Die workfl w wordt overigens nog steeds verfijnd.

Het mooie van deze foto vind ik de blik van Kevin en de fijne details en kleuren.

Tips van Ron:

  • Laat de dieren in hun waarde en probeer ze zo natuurlijk mogelijk te fotograferen. Zonder te laten zien dat het gemaakt is in een dierentuin. Dus geen beton, gaas en hekwerk. Kies een witbalans die bij de opname past, probeer er gerust diverse uit en kijk wat je mooi vindt.
  • En maak een mooie uitsnede als je fotografeert, een dier hoeft er niet helemaal op te staan het mag best een mooi portret zijn. Als het maar duidelijk is wat het is. Zelf vind ik het fijn als je mooie details ziet. Ogen, haren, of een rimpelige huid. Dat maakt het boeiend en geeft vaak nog meer het karakter van het dier weer.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie