Leer kijken in zwart-wit

Amy Schutte 1731
Zwart-wit foto’s blijven iets magisch houden. Ook al is kleurenfotografie al jaren mogelijk, sommige foto’s zijn gewoon mooier in grijstinten.

Zoals met alles in de fotografie worden je foto’s vaak beter wanneer je doelbewust op pad gaat. Dat geldt ook voor zwart-wit fotografie. Om te bepalen wat goede onderwerpen zijn voor zwart-wit, moet je je fotografie op een andere manier aanpakken.

Plan zwart-wit

Door van tevoren te bepalen dat het beeld zwart-wit wordt, ga je anders kijken. Zoek naar sterke, eenvoudige composities. Minimalistische fotografie werkt bijvoorbeeld vaak erg goed in monochroom. Zorg dat het duidelijk is wat je onderwerp is en maak eventueel gebruik van zichtlijnen.

Zoek naar abstractie, als lijnen en patronen.

Dit heeft ook te maken met de compositie, maar patronen werken erg goed in fotografie. Van nature voelen mensen zich aangetrokken tot herhaling. In zwart-wit komt dit nog beter tot zijn recht. Zo werken architectuurfoto's bijvoorbeeld vaak erg goed in zwart-wit.

Grijstinten

Wanneer je je foto’s op een goede manier omzet van kleur in zwart-wit, bij voorkeur met een nabewerkingsprogramma en niet in de camera zelf, hebben alle kleuren een ‘eigen’ grijstint. Het zone systeem van de beroemde fotograaf Ansel Adams gaat hierover. Probeer te streven naar zoveel mogelijk grijstinten, zowel donker als licht. Zo voorkom je dat je zwart-wit foto saai wordt.

Fotografeer in RAW

In RAW heb je nooit direct zwart-wit foto’s. Al stel je je camera in op zwart-wit, je zult zien dat je op je computerscherm een kleurenfoto te zien krijgt. Het omzetten naar zwart-wit is een bewerking van je camera, in het raw bestand zit alle informatie nog en de kleurkanalen zijn nog niet gemengd. Je moet je RAW foto dus altijd achteraf omzetten in zwart-wit, als je dat wil. Hierdoor kun je nog wel alle kanten op met de conversie. Kleurtonen blijven bewaard en kun je omzetten naar passende grijstinten. Een goed idee dus.

Zoek naar contrast

Contrastrijke foto’s werken erg goed in zwart-wit. Heeft iemand je weleens verteld dat je niet in de middagzon zou moeten fotograferen, omdat de schaduwen te hard zijn? Zet je middagzon-foto’s eens om in zwart-wit. Dat kan een prachtig resultaat geven, en je kunt meteen de hele dag door blijven fotograferen!

Kies structuur

Wanneer je de kleur uit een foto haalt, houd je een heel ander plaatje over. Een ander deel van de foto kan ineens belangrijker worden. Daarom is een goede compositie zo belangrijk. Maar wat ook erg goed kan werken, is het toevoegen van structuur aan je foto. Dit kun je bijvoorbeeld doen door met lange sluitertijden te fotograferen. Bewegend water of door de wind bewogen bomen veranderen en krijgen een andere structuur. Dit kan je zwart-wit foto een boost geven.

Onverwachts zwart-wit

Zwart-wit wordt vaak gebruikt voor portretten, zeker voor portretten van mensen met een markant gezicht. Maar probeer eens een zwart-wit conversie uit op foto’s waar dat niet direct voor de hand ligt. Een kleurrijk kinderfeestje bijvoorbeeld, of een dagje strand. Je foto’s krijgen een nieuwe betekenis, maar kunnen des te meer interessant worden!


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy